Novac

NACIONALNA MIROVINA Kreće naknada od 800 kuna, zna se tko će je i kada dobiti

Pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Melita Čičak nedavno je izjavila kako je “sve spremno za uvođenje nacionalne naknade za starije osobe”, a referira se na predizborno obećanje HDZ-a iz 2016. godine.


Riječ je o mjesečnoj naknadi od 800 kuna za građane starije od 65 godina koji nisu stekli pravo na redovnu mirovinu. Projekt je naišao i na pohvale i na kritike, piše Net.hr.

Dr.sc. Danijel Nestić s Ekonomskog instituta u Zagrebu smatra da neće biti puno korisnika te naknade.

Ukupno gledajući, ne treba očekivati veći broj posve novih korisnika i zato će učinak na siromaštvo starijih osoba biti iznimno ograničen. Ne treba zaboraviti da se krenulo s vrlo ambicioznim najavama, da se govorilo o ‘nacionalnoj mirovini’, ali su s vremenom ambicije pale, a odustalo se i od riječi ‘mirovina’ jer su i stručnjaci i udruge umirovljenika bili protiv toga da se taj naziv koristi za ovaj instrument koji je u svojoj naravi socijalna pomoć”, izjavio je Nestić.

Nestić smatra da će neki izabrati ovaj oblik nadoknade umjesto zajamčene minimalne naknade jer nije moguće primati obje, ali ne vidi ju kao prijetnju mirovinskom sustavu.

Nacionalna naknada za starije osobe pripada sustavu socijalne skrbi i centri za socijalnu skrb imaju i znanje i resurse da je implementiraju”, rekao je Nestić i dodao:

Ova je naknada ipak niža od najniže mirovine, a primat će je osobe koje imaju doista iznimno niska ili nikakva primanja. Uostalom, socijalna pomoć već dugo postoji u sustavu socijalne skrbi i isplaćuje se u sličnim iznosima pa se ne može reći da je dovela u pitanje pravednost mirovinskog sustava”, poručio je.

Proljetos doneseni Zakon o nacionalnoj naknadi za starije osobe stupit će na snagu 1. siječnja 2021. godine, a sva će procedura ići preko Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close