Tehnologija

Na ovim mjestima trebamo izbjegavati telefoniranje

Radio valovi u mobilnim komunikacijama prolaze kroz određene prepreke poput zidova, što nam omogućava da telefoniramo kod kuće, u uredu i u drugim zatvorenim prostorijama. Istraživanja pokazuju da se čak oko 80 posto mobilnog prometa odvija u objektima, piše mondo.rs.


A dok se kreću kroz prostor i još više kada prolaze kroz fizičke prepreke, radio valovi brzo slabe. Stoga u situaciji kada telefon ne prima dobar signal od bazne stanice, uređaj je ili potpuno nedostupan ili je prisiljen pojačano emitirati signal kako bi ga bazna stanica registrirala i povezala na mobilnu mrežu.

Opisani slučaj je česta pojava u prostorijama s debelim betonskim ili čeličnim zidovima, kao što su liftovi, podrumi i podzemne garaže. Vlasnici pametnih telefona u takvim su prostorijama više izloženi elektromagnetskom zračenju telefona uslijed osjetno oslabljenog signala koji taj uređaj prima i odašilja.

Kako telefon najviše zrači kada se koristi na mjestu slabog signala, preporučuje se izbjegavanje njegove upotrebe u liftovima, podrumima i drugim prostorijama kroz čije zidove radio valovi teže prolaze.

Evo i nekoliko savjeta kako smanjiti zračenje:
– Koristite telefon na mjestima s boljim signalom
– Udaljite telefon od uha prilikom uspostavljanja veze
– Držite telefon što dalje od sebe dok spavate
– Izbjegavajte korištenje telefona u liftu ili podrumu
– Za kratke informacije koristite SMS poruke


 

Tekst: net.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close