Izdvojeno

Na kraju svibnja promjenjiva srijeda: U unutrašnjosti oblačno, u Dalmaciji pretežno sunčano

Nema veće promjene na vidiku, kao ni frontalnih poremećaja. No, usprkos jačanju anticikloni pri tlu, ne znači nam to stabilno vrijeme, dapače, po visini iznad naših krajeva i dalje kruži vlažan i razmjerno topao zrak što pogoduje razvoju oblaka.


SRIJEDA

Ujutro i prijepodne unutrašnjosti čak i nešto oblačnije nego jučer, osobito u zapadnijim predjelima uz povremenu kišu, oko Posavine pokoji pljusak popraćen grmljavinom. Više vedrine zato na moru, a tek vrlo rijetko i kratkotrajno može pasti koja kap kiše, uglavnom na srednjem Jadranu i u zaleđu. Puhat će slab do umjeren sjeveroistočnjak, na moru bura, pojačana i dalje pod Velebitom, čak u početku na udare olujna. Zato će na krajnjem jugu biti mirnije.

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj sve više sunčanih razdoblja, no i dalje nestabilno pa će ponegdje još biti pljuskova moguće popraćenih grmljavinom, osobito južnije od Zagreba gdje može biti i onih izraženijih. Vjetar će postupno slabjeti, a ostaje podjednako ugodno, bit će oko 22-23 °C.

Na istoku djelomice sunčano, ali uz jači razvoj oblaka mogući su pljuskovi pa i kraće grmljavinsko nevrijeme s kojim će i vjetar prolazno biti pojačan. Do pljuskova mirno, ponegdje u Podunavlju čak toplo i sparno.

U Dalmaciji pretežno sunčano i uglavnom suho, tek koji kraći pljusak moguć u zaleđu, nešto rjeđe nego danas, većinom uz granicu sa BiH. Bit će vrlo toplo, a malo će sparinu ublažiti tek ponegdje slab vjetar s mora.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano. Bit će i tu razvoj oblaka, ali rijetki pljuskovi uglavnom samo u Gorskom kotaru i Lici. Bura pritom napokon malo popušta, no u Velebitskom kanalu još može biti jakih udara. Temperatura između 25 i 27 °C, oko 21 °Cu gorju.

IDUĆIH DANA NA KOPNU

Početak lipnja na kopnu pravi proljetni. No, onaj promjenjivi tip vremena, svakodnevno uz razvoj oblaka i barem malo kiše ili koji pljusak sredinom dana, češće na istoku zemlje i u gorju. Najviše suhog i sunčanog vremena valja očekivati u danima vikenda, ponajprije u subotu. Bit će pritom još malo toplije, mnogima i neugodno sparno.

IDUĆIH DANA NA MORU

Na Jadranu pretežno sunčano, mirnije te vrlo toplo, ali uz postupno sve veću šansu za poneki popodnevni grmljavinski pljusak, ponajprije u Dalmaciji, a krajem tjedna uz južinu i drugdje.


 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close