Tehnologija

Na Buildu 2015 Microsoft predstavio nekoliko noviteta

Microsoft je na jučerašnjoj konferenciji na domaćem terenu otkrio svoje buduće planove vezane uz integraciju Android i iOS aplikacija na Windowsima, novi preglednik koji se ipak ne zove Spartan i Continuum programu kompatibilnosti.


Android i iOS aplikacije od sada i na ‘Winsima’?

Proteklih mjeseci nagađalo se kako će Microsoft na ovogodišnjem Buildu predstaviti emulator za Android aplikacije, a izgleda da su se glasine pokazale dosta preciznima. Radi se o dva SDK alata pomoću kojih kompanija omogućuje developerima iOS i Android aplikacija prebacivanje postojećih radova u format koji je podržan na novim Windowsima 10, što bi značilo masovnu emigraciju aplikacija s Trogovine Play i App storea na Microsoftove police. Sistem je baziran na kompajliranju Jave i C++ koda, odnosno ObjectiveC-a za iOS.  U svakom slučaju radi se o zanimljivoj značajki koja će svakako izazvati veliki interes u developerskoj industriji.

Windows 10 smartfoni kao stolna računala

Kompanija je predstavila još jednu značajku nazvanu Continuum, a zapravo se radi o funkcionalnosti koja će biti podržana na svim pametnim telefonima te tabletima koji će vrtjeti nove Windows 10. Ova funkcionalnost zapravo bi trebala imati sposobnost pretvaranja smartfona ili tableta u minijaturno stolno računalo pa bi se tako pri uključivanju tipkovnice i miša u smartfon trebalo prikazati standardno desktop sučelje koje bi inače vidjeli na stolnim računalima. Iz Microsofta kažu kako ova funkcionalnost zahtjeva jači hardver što bi u prijevodu značilo kako će Continuum raditi tek na novijim verzijama pametnih telefona i tableta tako da ćemo Continuuma u akciji vidjeti tek krajem ove ili početkom sljedeće godine. No znate kako se kaže, strpljen – spašen.

Odustali od naziva Spartan, sad ga zovu Microsoft Edge

Baš kao što je to uvijek i bila praksa kod Microsofta, na svaki novi značajniji proizvod kompanija mora umetnuti svoje cijenjeno ime pa tako novi Internet Explorer neće se zvati Spartan kako se nagađalo, već Microsoft Edge. Izgleda da je Microsoft odlučio napokon stati na kraj svima koji su se ismijavali iz umirovljenog Internet Explorera predstavivši preglednik koji nudi minimalistički dizajn, originalnu stranicu s tabovima, a tu je i integrirana Cortana. Još jedna zanimljiva značajka kod starog novog IE-a je i mogućnost ugradnje ekstenzija koje su inače podržane kod drugih preglednika poput Googleovog Chromea. Za sada ne možemo pričati toliko o funkcionalnosti, treba se strpjeti još neko vrijeme i isprobati Edge u praksi.

Uz sve navedeno, Microsoft je predstavio i Visual Studio Code. Radi se o developerskom programu koji podržava Windows, Mac i Linux, a u koji je navodno upakirana sva oprema koju donose code editori novije generacije. Publika je imala prilike vidjeti i kako funkcioniraju Microsoftove HoloLens naočale u praksi, a prema fotografijama s eventa i komentarima blogera koji su pisali uživo iz San Francisca izgleda da je ekipa iz Microsofta posljednjih mjeseci dosta radila na njihovom razvoju.

Sve u svemu – zanimljivo!


Tekst: zimo.dnevnik.hr

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close