AutomotoVijesti

Na autoceste stiže više od 1.100 super kamera! Alarm samo nekoliko sekundi nakon sumnjivog događaja

Na hrvatske autoceste stiže najmoderniji sustav automatske detekcije incidenata koji će alarmirati HAC-ove djelatnike na vožnju u krivom smjeru, pješaka ili zaustavljeno vozilo na autocesti.


HAC će u sklopu projekta Rekonstrukcija i novelacija sustava videonadzora i sustava videodetekcije na autocestama pod njegovom nadležnošću postaviti 1129 kamera, piše Večernji list.

Naknadno će se postaviti dodatne kamere za tu svrhu i na dionicama autoceste Rijeka – Zagreb i Rijeka – Rupa s obzirom na to da je tvrtka ARZ pripojena HAC-u. Ukupna vrijednost te nabave procijenjena je na 55 milijuna kuna.

AID detektira incident i generira alarm nekoliko sekundi nakon incidenta što omogućava upozoravanje operatera kako bi se spriječio sekundarni incident. AID pri incidentu pokreće zvučni alarm, automatski prikazuje mjesto incidenta operateru i sve snima, a kamere pokrivaju minimalno tri prometna traka i jedan zaustavni trak. Osim već navedenih incidenata, AID upozorava na zagušenje prometa, sporo vozilo te gubitak vidljivosti. U tunelu se oglasi alarm kada se detektira gubitak vidljivosti kamera pojavom dima zbog požara. Sustav može prikupljati i podatke o klasifikaciji vozila, prosječnoj brzini, vremenu putovanja, razmaku vozila… Nove kamere imat će mogućnost minimalno 25 sličica u sekundi…, piše Večernji list.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close