Vijesti

Muškarci češće umiru od dijabetesa jer su pretvrdoglavi da bi bili na dijeti

Sunday Express piše da muškarci puno češće umiru od posljedica dijabetesa jer su previše tvrdoglavi da bi bili na dijeti. Muškarci ne vole kada im se kaže što da rade, a ta ih tvrdoglavost može dovesti u smrtnu opasnost, kaže najnovije istraživanje.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Kopenhagenu kažu da muškarci češće umiru od dijabetesa zbog svog tvrdog stava i jer ne žele slijediti prilagođen način prehrane i vježbati po preporuci.
Dr. Marlene Krag kaže da žene boje prihvaćaju bolest te se drže propisanih savjeta da bi se bolje nosile sa bolesti. Muškarci nemaju namjeru mijenjati dnevne navike i stil života koje zahtijeva takva bolest jer im je to udarac na muževnost.

Studija objavljena u časopisu Diabetologia, kaže da su se žene kojima je dat individualni plan ponašanja kod dijabetesa, toga i pridržavale pa je njih 30 posto manje umrlo od posljedica bolesti. Oko 41 posto manje ženskih osoba je dobilo moždani udar, a 35 posto manje je oslijepilo ili imalo amputaciju udova.

Kod muškaraca nisu uočena nikakva poboljšanja. Studija zaključuje da razlike dolaze zbog složenih kulturnih i socijalnih problema vezanih za spol.

Tekst: telegram.hr
http://www.telegram.hr/zivot/muskarci-cesce-umiru-od-dijabetesa-jer-su-pretvrdoglavi-da-bi-bili-na-dijeti/

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close