VijestiDom

Muškarac mora platiti ženi više od 7 tisuća dolara za kućanske poslove

NAREDIO MU SUD

Sud u Pekingu odredio je muškarcu da mora platiti svojoj supruzi 7,700 dolara za kućne poslove koje je obavljala pet godina, prenosi BBC.


Ovaj slučaj potaknuo je veliku raspravu online o vrednovanju kućanskih poslova, a neki su komentirali da je iznos koji muškarac mora isplatiti premalen.

Ova sudska odluka donesena je nakon što je Kina uvela novi građanski zakon prema kojem bračni partner ima pravo tražiti naknadu ako imaju veću odgovornost u odgoju djece i brige za starije članove obitelji. Prije tog zakona, supružnici su imali pravo na traženje naknade samo ako je prethodno potpisan predbračni ugovor.

Prema sudskim dokumentima, Chen je podnio zahtjev za rastavu prošle godine nakon pet godina braka.

Žena je dvojila oko rastave, no na kraju je zatražila novčanu naknadu uz obrazloženje da Chen nije sudjelovao ni u kućanskim poslovima ni u brizi za njihovog sina. Sudac je nakon odluke objasnio da se podjela imovine supružnika nakon rastave odnosi na materijalnu imovinu. ”No, kućni poslovi se odnose na nematerijalnu imovinu”, kazao je sudac.

Na kineskoj društvenoj mreži Weibo, slučaj je potaknuo burnu raspravu, a povezane objave pregledane su više od 570 milijuna puta. Dok su neki smatrali da je određeni iznos premalen, drugi smatraju da bi i muškarci trebali sudjelovati u kućanskim poslovima i brizi za djecu.


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close