VijestiGrad ZagrebIzdvojeno

MUP nabavlja tehnologiju za prepoznavanje lica

Europska unija želi zabraniti na pet godina korištenje tehnologije za prepoznavanje lica, a hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je natječaj za tu tehnologiju da bi mogli u dvije minute profilirati sve građane Splita, a u deset minuta sve građane Zagreba.


Alphabet, kompanija koja većinu prihoda zarađuje korištenjem umjetne inteligencije u oglašavanju na internetu i koja razvija neke od najraširenijih AI tehnologija na svijetu, uključujući one ugrađene u Android mobitele, pozvala je SAD i EU da reguliraju AI te da se u tome usklade. Alphabetov izvršni direktor Sundar Pichai objavio je komentar u Financial Timesu u kojem piše da nije upitno treba li AI regulirati, već isključivo kako tome pristupiti.

SAD i Europska unija već pripremaju regulaciju umjetne inteligencije. I dok SAD predlaže meki pristup, EU razmatra mogućnost da zabrani korištenje tehnologije prepoznavanja lice, koja temelji na AI-ju, na idućih pet godina kako bi zakonodavac uspio uhvatiti korak s napretkom i primjenama te tehnologije, prenosi Poslovni dnevnik.

EU je tim smjerom krenuo nakon što je Kina demonstrirala kako se tehnologija prepoznavanja lica, uparena s pristupom svim kamerama u javnom i privatnom prostoru u Kini može koristiti ne samo za potragu za kriminalcima već i za potpuno praćenje kretanja i ponašanja svojih građana. U Velikoj Britaniji je regulator pokrenuo istragu protiv developera Argenta zbog primjene tehnologije prepoznavanja lica na kamerama u londonskom kvartu King Cross, koji je inače poznat i po željezničkoj stanici St. Pancras iz koje kreće Eurostar vlak prema Parizu i Bruxellesu. Do istrage je došlo nakon što su mediji otkrili da Argent dnevno tako snima i profilira na desetke tisuća građana, i to bez njihova znanja.

U Hrvatskoj je baš policija početkom ove godine objavila natječaj od 2,8 milijuna kuna kroz kojeg traži softver za prepoznavanje lica koji bi joj omogućio da u nekoliko sekundi identificira lica 3000 građana, odnosno u manje od dvije minuta mogla bi profilirati sve građane Splita ili u manje od deset minuta sve građane grada Zagreba.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close