Zdravlje

Mračna strana medicine: 5 okrutnih praksi koje postoje i danas

Medicina se kroz povijest oslanjala na princip pogrešaka i pogodaka, a čini se kako se neke stvari do danas nisu promijenile, osobito u praksama koje i dalje izgledaju vrlo barbarski

Iznad svega važno je ne činiti zlo – rekao je Hipokrat čijom se zakletvom prisežu liječnici. Ipak, medicinska povijest prepuna je šokantnih praksi u kojima su liječnici eksperimentirali sa zdravljem pacijenata, jer se to vidjelo kao jedini put napretku. Danas se medicina svodi na liječnike u bijelim kutama, aparate koji potvrđuju dijagnoze i tableta u pakiranjima, no to ne znači da ona i dalje nema svoju mračnu stranu, što dokazuju i neke procedure kojih se liječnici nisu odrekli i zamijenili ih boljima ili naprednijima, a čine se barbarskima po današnjim standardima.

1. Struganje maternice

Područje opstetricije i ginekologije svakako je jedno od “najkrvavijih” u medicini. Velik broj žena će tijekom svog života zbog raznih problema s maternicom završiti na kiretaži. Taj postupak zapravo je doslovno struganje maternice oštrom kiretom koja se uvodi u maternicu nakon širenja grlića maternice uz pomoć instrumenata. Zatim se uzdužnim pokretima provlači kireta kojom se struže stijenka organa, a ponekad se u postupku koristi i sisaljka. Izvučeno se tkivo zatim šalje na analizu. Kiretaža se najčešće izvodi zbog nepotpunih pobačaja ili kao dio dijagnostičkog postupka u slučaju neobičnih krvarenja. Iako donosi rezultate, kiretaža je za većinu žena vrlo bolna i traumatična procedura kojoj još nije pronađena alternativa.

Cijeli članak pročitajte na express.hr

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close