VijestiZdravlje

Može li se ista osoba dvaput zaraziti koronavirusom?

Rasprava je pokrenuta prošloga mjeseca nakon kado je žena koja je imala virus ponovno pozitivno testirana na njega


Jedno od najvećih pitanja u jeku sve većeg broja zaraženih koronavirusom je može li se osoba zaraziti dvaput te što to znači za razvoj imuniteta.

Britanski medicinski stučnjaci i savjetnici Patrick Vallance i Chris Whitty pokušali su u ponedjeljak, 16. ožujka, umiriti javnost izjavom da će oni koji su jednom bili zaraženi virusom razviti određeni imunitet i da je rijetkost ponovno dobiti zaraznu bolest, piše The Guardian.

Rasprava je pokrenuta prošloga mjeseca nakon što su japanske vlasti priopćile kako je žena koja je imala virus ponovno pozitivno testirana na njega, nakon što je zaključeno da ga je prebolila. Rezultat testa je zbunio znanstvenike.

Stručnjak na području virologije, profesor Mark Harris sa Sveučilišta u Leedsu, rekao je da je ponovna zaraza malo vjerojatna, ali dodao kako “postoje neki dokazi u znanstvenoj literaturi za opstajanje infekcija životinjskih koronavirusa (uglavnom kod šišmiša)”.

Ipak, Vallance je napomenuo da iako se kod nekih osoba može ponovno javiti infekcija, to je rijedak slučaj.

Jon Cohen, profesor emeritus za zarazne bolesti na Medicinskoj školi u Sussexu, izjavio je da “jednostavno još ne znamo je li ponovna zaraza moguća jer nemam test za antitijela za infekciju, ali ćemo ga uskoro imati” i dodao da sudeći po drugim zaraznim bolestima nije vjerojatno da će se osoba ponovno zaraziti, piše The Guardian.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close