Poljoprivreda

‘Mora se slušati struku i znanstvenike, prihvaćanje zahtjeva svinjogojaca bio bi strašan korak unazad‘

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je u nedjelju da država mora slušati veterinarsku struku i znanstvenike kad je riječ o suzbijanju bolesti kao što je afrička svinjska kuga, nakon što su uzgajivači zatražili dozvole za svinjokolje i obustavu eutanazije zdravih svinja.


‘‘Svaka država mora slušati savjete struke i znanosti kad suzbija jednu bolest koja ostavlja teške ekonomske i socijalne posljedice. Kao rijetko koja država odlučili smo pronaći način da svima, bez obzira na kategorije, nadoknadimo izgubljene vrijednosti‘‘, rekla je ministrica u razgovoru za RTL Danas.

S današnjim danom proknjiženo je 4471 potpora za 819 uzgajivača, dodala je.

Slavonski svinjogojci traže, između ostaloga, dozvole za klanje svinja i preradu mesa u vlastitim dvorištima, zaustavljanje eutanazije zdravih svinja te ukidanje svih oblika kategorizacije objekata u svrhu držanja svinja.

Što se statistike tiče, u Osječko-baranjskoj županiji je zbog afričke svinjske kuge uklonjeno oko 10 tisuća svinja iz 1000 objekata, dok će idućega tjedna u Vukovarsko-srijemskoj županiji biti uklonjeno 1000 svinja iz 40 objekata.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.


 

Komentari

Komentara


Izvor: jutarnji.hr | Foto: unsplash.com

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close