Zdravlje

Moderna mišljenja o djevičanstvu

Iako je kroz povijest djevičanstvo bilo poželjno i neophodno kod žena koje su se željele udati, pop kultura na krilima holivudskih filmova i televizijskih serija okrenila je takve stavove naglavačke.Holivudski hit ‘Djevac u četvrdesetima’ svojevrsna je karikatura života odrasle osobe koja nema nikakvog seksualnog iskustva, no daje općeniti društveni okvir u kojem se nježno sugerira kako je djevičanstvo smetnja ‘normalnom’ životu i druženju s osobama suprotnog spola.

Ova je tema posredstvom masovnih medija u posljednjih dvadesetak godina doživjela obrat u percepciji nevinih osoba, što je dokazala i nova studija objavljena u američkom časopisu The Journal of Sex Research.

U prvom dijelu studije istraživači su zamolili 560 heteroseksualnih ispitanika u dobi od 18 do 71 godinu da procjene svoje iskustvo i kako ih drugi percipiraju zbog toga. Rezultati su pokazali da se djevice i djevci osjećaju čudno i nenormalno zbog manjka spolnog iskustva u odnosu na druge.
U drugom dijelu studije većina od 4.934 heteroseksualna samca starija od 21. godinu priznala je da nije zainteresirana za izlaženje i pobliže upoznavanje s osobama netaknutog djevičanstva, a treći dio je otkrio da ni djevci nisu zainteresirani za hodanje sa sebi sličnima.

Iako se djevičanstvo kroz povijest iznimno cijenilo, društvene promjene na području Sjedinjenih Američkih Država učinile su seks prije braka normalnom pojavom među mlađim osobama,’ pišu autori u spomenutom časopisu.

Autori dodaju da nije posvo jasno plaše li se pojedinci činjenice da će biti nekome ‘prvi’, ili ih u hodanju s djevcima sprečavaju predrasude o njihovom ponašanju. Ipak, čini se da je u porastu opće mišljenje na američkom kontinentu kako je čednost nepoželjna karakteristika.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close