LikaVijesti

Mladu Ličanku neće teretiti za čedomorstvo, čeka ju puno gori scenarij. Zašto?

Mlada žena, 20-godišnjakinja s područja Like osumnjičena za usmrćenje vlastitog novorođenčeta, nalazi se u jednomjesečnom pritvoru u karlovačkom zatvoru, a tamošnje Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) ne optužuje ju za čedomorstvo, već za kvalificirani oblik teškog ubojstva te joj prijeti kazna od minimalnih 10-40 godina zatvora.


Zbog čega mlada žena – koja već ima dvoje djece i čiji je suprug navodno sklon alkoholu – nije osumnjičena za bitno blaže djelo usmrćenja djeteta, koje se nekad u Kaznenom zakonu zvalo čedomorstvo, nije poznato, a policija i ŽDO ne žele izlaziti s detaljima kako bi zaštitili obitelj.

U članku koji se odnosi na usmrćenje djeteta Kazneni zakon propisuje da će “majka koja usmrti svoje dijete pod utjecajem jakog duševnog opterećenja zbog trudnoće ili poroda” biti kažnjena kaznom od šest mjeseci do maksimalno pet godina zatvora, što je neusporedivo blaža kazna od one za teško ubojstvo koje se ovoj ženi stavlja na teret.

– Počiniteljice su vrlo rijetko žene koje imaju ozbiljnu psihijatrijsku dijagnozu, ja u praksi nisam imala takav slučaj. Najčešće se radi o mladim ženama bez podrške u socijalnoj sredini, bez stabilne partnerske veze i s trudnoćama koje nisu željele – tumači psihijatrica.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.


 

Komentari

Komentara


Izvor: jutarnji.hr | Foto: pexels.com

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close