VijestiZdravlje

Mjere ipak djeluju: Ove sezone nismo imali ni jedan slučaj gripe!

POTVRDIO HZJZ

S obzirom na pandemiju koronavirusa, ovogodišnja sezona gripe prolazi prilično neprimjetno.


Ne govori se ni o cijepljenju koje se svake godine provodi, mahom među starijom populacijom kako bi se zaštitili od gripe. U fokusu je neko novo cjepivo, ali i afere oko njega, ali prije svega nova bolest, Covid-19.

Zaraženih za sada nema

Postojala su različita predviđanja o tome kako će izgledati ovogodišnja sezona gripe. Znanstvena istraživanja navodila su da je moguća istovremena zaraza virusom gripe i koronavirusom te da je ona veoma opasna.

Ipak, znanstvenici su predviđali da bi sezona 2020./2021. u pogledu gripe trebala biti i nešto podnošljivija a zaraženih manje budući da su na snazi stroge mjere socijalnog distanciranja, posvuda se nose zaštitne maske, a i ljudi su, otkako je korone, više pažnje posvetili higijeni i dezinfekciji ruku.

Prema trenutnim podacima iz Hrvatske i svijeta, predviđanja su se ostvarila. Naime, kako su za RTL.hr naveli iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, za razliku od prethodnih sezona kada prve laboratorijski potvrđene slučajeve gripe registrirane još krajem studenog ili početkom prosinca, u ovoj sezoni još nismo zabilježili niti jedan slučaj laboratorijski potvrđene gripe.

Slična situacija bilježi se na širem europskom području, s potvrdom tek sporadičnih slučajeva oba virusa gripe, tip A i tip B, navode iz HZJZ-a.

Mjere koje primjenjujemo s ciljem prevencije bolesti COVID-19 mogu pridonijeti smanjenju širenja i gripe. Naime, gripa i COVID-19 su zarazne respiratorne bolesti, no uzrokovane različitim virusima“, pojasnili su iz HZJZ-a i naveli da mjere poput čestog i temeljitog pranja ruku, izbjegavanje dodirivanja nosa, očiju i usta rukama, održavanje fizičke distance i slično svakako povoljno utječu na smanjen broj oboljelih kako od Covida, tako i od gripe.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close