Turizam

Misterij zvan Machu Picchu: znameniti grad Inka

Danas prevladava mišljenje da Machu Picchu nije bio grad u klasičnom smislu riječi nego je služio kao carski posjed, religijsko utočište ili tajni ceremonijalni grad.


Američki povjesničar Hiram Bingham 24. srpnja 1911. godine otkrio je znamenito arheološko nalazište Machu Picchu (u prijevodu Sveti vrhovi) u Peruu. Radi se o najatraktivnijem nalazištu iz razdoblja Inka ikad otkrivenom. Bitno je napomenuti da su lokalni stanovnici i prije bili svjesni postojanja ostataka na toj lokaciji, no Hiram Bingham, tadašnji predavač na Yaleu, razglasio je nalazište u zapadnom svijetu, čime je ono steklo svjetsku slavu.

Nalazište Machu Picchu smješteno je u Andama, oko 350 kilometara od obale Tihog oceana i oko 70 kilometara od Cuzca, nekadašnjeg glavnog grada Inka. Većina arheologa smatra da je izgrađen kao posjed cara Inka Pachacutija (1438.–1472.). Nakon osvajanja teritorija, moćna vojska Inka sagradila je kanale za navodnjavanje i sustave popločanih cesta, a građevinari su izgradili tvrđave, hramove i monumentalne kamene zgrade. Danas prevladava mišljenje da Machu Picchu nije bio grad u klasičnom smislu riječi jer nisu pronađeni ostaci birokratske uprave, trgovine ili vojne utvrde. Najvjerojatnije je građen kao carski posjed i religijsko utočište ili pak kao tajni ceremonijalni grad.

Pročitajte više na povijest.hr


 

Komentari

Komentara


Foto: mailce

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close