Scena

Misterij čovjeka sa željeznom maskom

Godine 1998. Leonardo DiCaprio je na velikom platnu utjelovio tzv. čovjeka sa željeznom maskom. U filmu je to bio stariji brat kralja Luja XIV., no prava je priča o njemu mnogo zanimljivija i misterioznija…


Sredinom studenog 1703. godine u grob je na groblju svetog Pavla uz Bastillu položeno tijelo muškarca koji je protekla tri i pol desetljeća proveo u najčuvanijim zatvorima Francuske. On će kroz naredna stoljeća postati najpoznatiji zatvorenik u francuskoj povijesti o kojemu se, paradoksalno, i dalje ne zna gotovo ništa.

Postoji nekoliko verzija o njegovom životu i identitetu, ali tko je bio i zašto je 34 godine proveo u izolaciji je potpuni misterij. Ne zna se ni kako je izgledao jer je većinu života u zatvoru proveo pod – željeznom maskom.

Prvi povijesni zapis o njemu potječe iz srpnja 1669. godine kada je državni tajnik za rat Marquis de Louvois u pismu upravitelju zatvora u Pignerolu (koji je tada bio dio Francuske) Bénigneu Dauvergneu de Saint-Marsu najavio dolazak zatvorenika pod imenom Eustache Dauger.

– On je tek obični sluga, napisao je de Louvois, a ono što povjesničare zbunjuje i danas je činjenica da je ime zatvorenika napisano rukopisom drugačijim od ostatka pisma. Generalna je pretpostavka da je pismo napisao neki od službenika, dok je ime kasnije dopisao sam de Louvois.

Eustachea Daugera spominje i francuski pisac i filozof Voltaire koji je tvrdio da je čovjek sa željeznom maskom bio stariji polubrat Luja XIV. Voltaire je naime i sam završio u Bastilli 1717. godine te je tamo kroz godinu dana sreo nekoliko ljudi koji su tvrdili da su bili u određenom kontaku s misterioznim zatvorenikom. Njegovu je teoriju dodatno razradio Alexandre Dumas za svoj roman ‘Čovjek sa željeznom maskom’ na kojoj je temeljen i film iz 1998. godine s Leonardom DiCapriom u glavnoj ulozi.

Više na 24sata.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: ancient-origins.net

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close