Vijesti

Ministarstvo zdravlja RH priprema legalizaciju marihuane?

MINISTARSTVO zdravlja potvrdilo je danas da će osnovati stručno povjerenstvo kojemu je cilj utvrditi postoji li u Hrvatskoj zdravstvena opravdanost za korištenje konoplje u medicinske svrhe, odnosno za korištenje lijekova na bazi kanabinoida za određene skupine bolesnika.

Povjerenstvo će stručno predvoditi Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Ova informacija dolazi nedugo nakon što je Ministarstvo zdravlja najavilo da će kroz izmjene Zakona o suzbijanju zlouporabe droga omogućiti uzgoj konoplje u industrijske svrhe, čime bi proizvođačima konoplje bilo dopušteno korištenje stabljike konoplje, koja se kao sirovina može upotrijebiti u izradi više od 20.000 industrijskih proizvoda.

Korištenje konoplje u medicinske svrhe u lipnju je odobrila susjedna Slovenija, gdje je medicinska struka poduprla korištenje aktivnih sastojaka kanabisa za liječenje simptoma određenih bolesti pa je Vlada promijenila propise kako bi dopustila liječenje. Lijekovi bazirani na kanabinoidima tako se mogu propisivati pacijentima isključivo za liječenje bolesti za koje je dokazano da su djelotvorni.

Prije godinu dana to je napravila i Rumunjska, slijedeći primjere nekih drugih europskih zemalja poput Njemačke, Nizozemske, Češke, Francuske, Italije, u kojima je dopušteno korištenje strogo kontroliranih proizvoda dobivenih od konoplje za liječenje ili ublažavanje simptoma kod točno propisanih dijagnoza, poput raka, multiple skleroze, epilepsije.

Inače, kanabis se tisućama godina koristi u tradicionalnoj medicini, a stručnjaci navode da je dokazano blagotvoran u ublažavanju simptoma niza teških bolesti, od multiple skleroze, AIDS-a do nuspojava kemoterapije.

Tekst: index.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close