VijestiTurizam

Miljenko Milinović: Ponosni vlasnik električne kočije bana Jelačića

Električna kočija bana Jelačića nekad je ugošćivala i cara Franju Josipa. Njezin vlasnik je Miljenko Milinović, a kupio ju je u devastiranom stanju.


Uz jedinstven izgled ova pomlađena ljepotica stare duše nekad je, među ostalim putnicima, ugošćivala i cara Franju Josipa te bana Josipa Jelačića. Rađena je u 18. stoljeću te je u to vrijeme vozila na relaciji Beč- Zagreb.

kocija7777

Svoju mezimicu, kako joj tepa, ovaj restarurator, kolekcionar i dizajner interijera kupio je od jednako velikog zanesenjaka i ljubitelja starina u devastiranom stanju. Danas, ovako restaurirana, čini okosnicu Miljenkova turističkog projekta, koji će turistima, ali i domaćima, pružiti jedinstven doživljaj razgledavanja hrvatskih gradova.

Sve aplikacije i svi elementi osim osnovne konstrukcije, koja je morala biti napravljena nova jer je bila u lošem stanju, su originalni. Aplikacije od lipovine su pozlaćene 24 karatnim listićima.

Ovoj sinergiji prošlosti i sadašnjosti Miljenko je dodao i komponentu budućnosti. Naime, njegovim kočijama ne trebaju konji. Jer ove drvene dame imaju moderni predznak. Sve što postoji od moderne tehnologije na elektro automobilu, postoji i na elektro kočiji.

Vozi se joystickom, ima četiri monitora koji reguliraju njezin rad, kontrolore za elektro motore i koriste se najnovije baterije.

kocije-22222
Ovako mehanizirane teže i do dvije i pol tone. Radno vrijeme im je do sedam sati, a noću spavaju, točnije, pune se.

Stariji dio susjedstva vožnju bez konja tretira križanjem i gledanjem u čudu. No, ako gledamo na tehnologiju kao na nešto što konstantno napreduje, te je sasvim logično da je iz kočije nastao automobil, zašto ne bi postojale i elektro kočije.

Kako bi takozvane elektro kočije zabljesnule finalnim sjajem, potrebno je više od 3 tisuće radnih sati. Naravno, ne može to Miljenko sam, već je potreban rad čak petnaest različitih obrtnika.

Na njima rade električari te drugi zanatlije poput stolara, tapetara, konzervatora…

Kočije iz 18. i 19. stoljeća tek su rijetkost, a u potrazi za njima Miljenko je obišao veći dio Europe. U njegovu vlasništvu je i kočija koja je po kategoriji Viktorija.

kocija23333
To je prvi model koji smo napravili, ona je registrirana, homologirana i već je vozila testne vožnje Opatijom.

Kako bi se njima upravljalo, potrebno je 50-ak sati obuke. Uz hrvatske vozače ovu školicu bi uskoro mogli pohađati i Amerikanci. Naime, za jednu svoju još nerestauriranu kočiju ovaj kreativac ima poseban plan.

Imam i jednu kraljevsku kočiju pogrebnog tipa. Modernom tehnologijom postati će elektro vozilo koje bi trebalo prometovati najvećim grobljem u New Yorku.

Siguran je Miljenko, a uvjerio je i nas, ovaj projekt je predodređen za uspjeh. Jer formula je vrlo jednostavna. Jedinstvo srca, kreative i spretnih ruku.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: x-ica.com | Foto: x-ica.com m.srednja

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close