Tehnologija

Microsoft može prepoznati kako se osjećate

Microsoft je na svojoj stranici otkrio beta verziju alata koji pogađa ljudske emocije pomoću softvera za prepoznavanje lica.
Sjećate li se kada je Microsoft razvio alat za prepoznavanje starosti osobe na slici? Jasno da se sjećate, društveni mediji su bili prepuni bijesnih tridesetogodišnjaka kojima je bilo rečeno da imaju 50 godina, .


Sada se Microsoft odlučio na korak dalje, pa će probati pogađati naše osjećaje. Što uopće nije jezivo. Ni najmanje.
Sve što osoba mora napraviti je poslati svoju fotografiju na stranicu microsoftovog Projekta Oxford, gdje se nalaze beta alati. Koristeći softver za prepoznavanje lica i umjetnu inteligenciju, program za prepoznavanje osjećaja stvoriti će niz brojeva u odnosu na osam mogućih osjećaja: ljutnja, gađenje, prezir, strah, radost, neutralno, žalost i iznenađenje.

Microsoft je pustio program za aplikacije API za alat prepoznavanja emocija, što znači da programeri mogu lako napraviti aplikacije koje primjenjuju prepoznavanje emocija, a koje bi mogle ići zajedno s aplikacijama koje pogađaju starosnu dob.

Drugi API-evi koji se mogu skinuti sa stranice Projekta Oxford uključuju mogućnost praćenja lica u video snimci i detetektiranje individualnih govorećih glasova, kao i mogućnost pretvaranja govora u pisani tekst, te s druge strane teksta u izgovorene riječi.

Ako niste sigurni što točno osjećate o takvim programima, samo uploadajte svoj selfi i Microsoft će vam sigurno reći. A za prepoznavanje emocija ljudi čiji se Windowsi i dalje ruše, Microsoft stvarno nije morao razvijati novi program. Bolje bi bilo da je poradio na popravljanju starih.

Ali ono što bi vam Google mogao reći je da alati za prepoznavanje lica ne rade uvijek baš najbolje. Kao kada su Google i Flickr morali objaviti javnu ispriku jer je njihov program označavao crne ljude kao gorile.


 

Tekst: net.hr 
Foto: Microsoft/Screenshot

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close