Scena

Međunarodni dan Muzeja 16. – 18. svibnja

Na Inicijativu Muzejskog dokumentacijskog centra (MDC), koji ove godine obilježava 60. obljetnicu djelovanja, u Hrvatskoj se Međunarodni dan muzeja obilježava od 1980. godine. Ovogodišnja tema, koju je odredio Međunarodni savjet muzeja (ICOM) sa sjedištem u Parizu, ukazuje na muzeje kao institucije koje doprinose društvu i njegovu razvoju, preuzimajući aktivnu ulogu u posredovanju novih ideja i osvješćivanju javnosti o potrebi usvajanja novog modela ponašanja prema okolišu i resursima.


Društvo se danas nalazi pred novim izazovima, kriza se osjeća u svim društvenim slojevima i donosi negativne promjene: rast siromaštva i socijalne nejednakosti, degradaciju okoliša te sve veći jaz između etičkog modela razvoja i neoklasične ekonomije koja dominira svijetom. U kontekstu stvaranja sigurnije budućnosti, jedan od najvažnijih izazova današnjice je postizanje ravnoteže između razvojne dinamike ljudskog društva i granica prirodnih potencijala. Cilj ove kulturne manifestacije je, u skladu s ovogodišnjom temom Muzeji za održivo društvo, ukazati na neizostavnu ulogu muzeja u razvoju društva, posredovanju novih ideja i preispitivanju ljudskog djelovanja na svim područjima života, s namjerom stvaranja održive perspektive za nadolazeće generacije.

Pred djelatnicima u muzejima danas je odgovornost da kroz svoj rad promiču koncept održivog razvoja i ukažu na potrebu očuvanja prirode kao nužnog preduvjeta za kvalitetan život čovjeka, upozore na nepromišljenost i neodrživost projekata čiji je osnovni cilj stjecanje profita te da otvore put za korištenje kulturne baštine i povijesnih graditeljskih vrijednosti kao razvojnog resursa. Kako bi podigli svijest o posljedicama ljudskog djelovanja i potakli na kritičko promišljanje, muzeji u Hrvatskoj organizirali su niz predavanja, radionica, izložbi i posebno osmišljenih vodstava.

Nužan novi model ponašanja prema okolišu i resursima

U Muzeju arhitekture HAZU u Zagrebu sve je u znaku tranzicije prema održivom razvoju na području arhitekture i urbanističkog planiranja. Muzej će program predstaviti u suradnji s Mladenkom Dabac, stručnjakinjom međunarodnog renomea na području održivog urbanizma i profesoricom na Fakultetu arhitekture u Karlsruheu. Dabac će predstaviti vlastite transnacionalne +green concept EU autorske projekte, s ciljem senzibiliziranja javnosti o potrebi adekvatnog oblikovanja prostora, kao i stvaranja ravnoteže između dinamike razvoja društva i granica prirodnih potencijala okoline. Poseban fokus bit će na gradu Zagrebu kao zelenoj metropoli 2020. godine i na mogućnostima koje Zagreb kao grad budućnosti, održivo povezan s vlastitom okolicom, može ponuditi kao dodanu vrijednost u povezivanju prostornih kvaliteta EU prostora.

Promicanje otvorenosti, socijalne kohezije i kritičkog razmišljanja osnova su za održivo društvo

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci ove se godine uključio u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja bogatim izložbenim programom: Grad na drugi pogled naslov je izložbe i istraživačko – edukacijskog projekta, nastalog u suradnji s udrugom PUNKT , Akademijom primijenjenih umjetnosti te riječkim vizualnim umjetnicima Nadijom Mustapić, Milijanom Babić, Igorom Eškinjom i Petrom Mršom. Cilj ovog projekta je strateški jačati interes zajednice za promišljanje grada i sudjelovanje u programima suvremene umjetnosti i kulture u lokalnom kontekstu.

Također, u prostorima muzeja bit će upriličena i izložba Sjevernjačka inzularnost, autora Nermina Đurakovića. Polazište izložbe je društvenopolitičko stanje u Danskoj, a autor kroz instalacije koje spajaju video, animaciju i zvuk, prenosi fizičko okruženje i psihičko stanje života ljudi koji žele početi ispočetka u toj zemlji. Izložba govori o stvarnim slojevima onoga što danski povjesničar kulture Jeppe Wedel-Brandt naziva poviješću nacionalizma i ljudske degradacije, odnosno neravnoteži i diskriminaciji u danskom društvu koje nisu dio medijskih izvještaja.

Kulturna i tradicijska baština donose perspektivu generacijama budućnosti

Prilično kreativan program osmislili su i na Korčuli. Naime, Etno kuća BariloTuristička zajednica općine Blato donose predavanje povodom obilježavanja 90 godina velikog vala iseljavanja iz Blata, koji je bitno utjecao na razvoj i održivost Blata kakvog ga danas poznajemo. Posjetitelji će biti upoznati sa problematikom iseljavanja iz Blata, njegovom utjecaju na razvoj mjesta i sudbinama iseljenika te specifičnostima opstanka ovog malog otočnog mjesta. Na predavanje će se nadovezati i radionica Pronađimo svoje pretke, koja će pokazati na koje načine krenuti u potragu za davno izgubljenim ili zaboravljenim članovima svoje obitelji, na temelju dokumenata, slika i putnih isprava brojnih iseljenika koje su sada sastavni dijelovi muzejskih zbirki . Kao poseban dio programa bit će organizirano stručno vodstvo pod nazivom Upoznajmo baštinu Blata – dočekajmo spremni naše goste, kojim se želi ukazati na važnost edukacije svih dionika u turizmu, potaknuti iniciranje doživljaja same povijesne jezgre Blata kao muzeja na otvorenom te uključiti skupine posjetitelja koje su dosada bile slabije zastupljene u aktivno stvaranje turističke ponude destinacije.

Ulaz na sva događanja je besplatan, a cjelokupni program obilježavanja 35. Međunarodnog dana muzeja dostupan je na internetskim stranicama Muzejskog dokumentacijskog centra www.mdc.hr .


Tekst: jutarnji.hr

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close