Zdravlje

Mediteranska prehrana kod starijih poboljšava pamćenje

Mediteranska prehrana obogaćena orašastim plodovima i dodatnim količinama maslinova ulja može pomoći pamćenju i kognitivnim sposobnostima starijih osoba, pokazalo je malo španjolsko istraživanje čiji se rezultati trebaju potvrditi i na većem broju ispitanika prije konačnih zaključaka


Već su ranija istraživanja pokazala kako mediteranska prehrana smanjuje rizike srčanih bolesti i nekih vrsta karcinoma te rizik razvoja Alzheimeorvie bolesti, ali znanstvenici još nisu nedvojbeno pokazali da je to zasluga samih namirnica a ne primjerice stila života ljudi koji su na mediteranskoj kuhinji.

‘Ovo je malo istraživanje koje je otkrilo da je mediteranska kuhinja, koja sadrži malo životinjskih proizvoda poput mesa ili maslaca, te mnogo povrća, grahorica i integralnih žitarica, kad je obogaćena i maslinovim uljem ili orašastim plodovima, povezana s boljim kognitivnim sposobnostima’, kazala je nutricionistica Samantha Heller sa sveučilišta u New Yorku komentirajući rezultate toga istraživanja.


 

Tekst: tportal


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close