Zdravlje

Mediteranska prehrana kod starijih poboljšava pamćenje

Mediteranska prehrana obogaćena orašastim plodovima i dodatnim količinama maslinova ulja može pomoći pamćenju i kognitivnim sposobnostima starijih osoba, pokazalo je malo španjolsko istraživanje čiji se rezultati trebaju potvrditi i na većem broju ispitanika prije konačnih zaključaka


Već su ranija istraživanja pokazala kako mediteranska prehrana smanjuje rizike srčanih bolesti i nekih vrsta karcinoma te rizik razvoja Alzheimeorvie bolesti, ali znanstvenici još nisu nedvojbeno pokazali da je to zasluga samih namirnica a ne primjerice stila života ljudi koji su na mediteranskoj kuhinji.

‘Ovo je malo istraživanje koje je otkrilo da je mediteranska kuhinja, koja sadrži malo životinjskih proizvoda poput mesa ili maslaca, te mnogo povrća, grahorica i integralnih žitarica, kad je obogaćena i maslinovim uljem ili orašastim plodovima, povezana s boljim kognitivnim sposobnostima’, kazala je nutricionistica Samantha Heller sa sveučilišta u New Yorku komentirajući rezultate toga istraživanja.


 

Tekst: tportal

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close