KolumneZnanostVijestiTech

Medij je poruka, a tko je glasnik ?

Teza medij je poruka prvenstveno naslov je drugog poglavlja McLuhanove knjige razumijevanje medija. Često medije gledamo samo kroz formu, bez suštine i razumijevanja postanka.


U knjizi Marshall McLuhan nastoji pažnju preusmjeriti na medij kao tehnološku strukturu proizvodnje. Osovina razmatranja jest svjetlost kao element, element koji ima značenje medija, ali bez poruke. Iako nesvjesno, učeni smo promatrati sadržaj  zbog čega medij danas biva medij i kada nije. Odlazimo u kino kako bi odgledali najnovije filmske hitove, a bez da pritom promišljamo o svjetlosti. Svjetlost je funkcionalni medij koji će nam omogućiti projekciju sadržaja, no u našim glavama svjetlost biva tek jedan oblik zračenja. Na sreću, svjetlost jest medij. Medij bez kojeg danas ne bi sjedili u kinu, a i predstave bi gledali samo po danu.

Sljedeće jest ključno promatrati električnu struju. Električna struja slovi za otkriće izuzetne važnosti, a rezultat je mozgova 20. stoljeća. Elektricitet je tek dijelom onoga što ubrzava proces penetracije sadržaja u širu zajednicu. Kada govorimo o električnoj struji, neminovno je prisjetiti se Tesle. Nikola Tesla izumio je motor na izmjeničnu struju danas zaslužnu u području djelovanja pogonske elektrotehnike. Omogućio je i prenošenje struje visokog napona na velike udaljenosti. Nikola Tesla se za svog života zalagao za jedinstvenu komunikacijsku mrežu, pa nije krivo spomenuti ga kao preteču interneta.

Razmotrimo električnu struju kao osovinu postanka. Govoreći o svjetlosti, naznačujemo kako svjetlost – barem ona umjetno inducirana – ne postoji bez električne struje. Tesla je proučavao mogućnost oblikovanja jedinstvene komunikacijske mreže, a danas imamo internet. Danas radimo na internetu i postaje ustaljen dio naših života.

Tesla je bio medijski čovjek, a danas smo mi zbog njega medijski ljudi. Možda je Tesla zaslužan za koješta, a možda mu ne pripisujemo dovoljno. Možda je napravio puno, ali možda nismo svjesni koliko. Medij je poruka, ali zasigurno naslov je mogao glasiti i kroz Teslu, jer ako nije poruka sigurno jest glasnik.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close