VijestiPolitika

Marijan Kustić izabran za izvršnog direktora Hrvatskog nogometnog saveza

Dosadašnji direktor natjecanja i infrastrukture i predsjednik ličkog HDZ-a Marijan Kustić u četvrtak, 28. ožujka 2019. godine izabran je za novog izvršnog direktora Hrvatskog nogometnog saveza.


Odluka o izboru Marijana Kustića na ovu dužnost donesena je na sjednici Izvršnog odbora HNS-a pod predsjedanjem predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Davora Šukera.

“Zahvaljujem se predsjedniku Šukeru i Izvršnom odboru na povjerenju koje su mi dali. Maksimalno ću se truditi kvalitetno obavljati svoj posao”, poručio je novi izvršni direktor.

Kustić je nasljednik bivšeg glavnog operativca HNS-a Damira Vrbanovića, kojemu je istekao četverogodišnji mandat, koji je na Županijskom sudu u Osijeku osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od tri godine.

Aktualni izvršni direktor HNS-a nekoć je obnašao istu funkciju u GNK Dinamo. Upravo na to razdoblje odnosila se i optužnica USKOK-a protiv Vrbanovića koji je proglašen krivim za izvlačenje novca iz kluba, nanošenje štete državnom proračunu i podjelu transfera za Dejana Lovrena. Iako je presuda nepravomoćna, Vrbanović se nije kandidirao za naredno četverogodišnje razdoblje, piše Slobodna Dalmacija.

Premda hrvatsko pravosuđe nije poznato po ekspeditivnosti, za očekivati je da će Vrhovni sud ipak donijeti konačnu presudu u spomenutom razdoblju. Bude li Vrbanović i na najvišoj sudskoj instanci proglašen krivim (neovisno o visini kazne) više ne bi mogao obnašati dužnosničku funkciju u HNS-u, prema Zakonu o sportu. Vrbanovićev uzmak iz (vrha) nogometne organizacije nije stoga nekakva iznenadna situacija.

Kao kandidat za visoku funkciju u HNS-u Kustić se iznenada pojavio tijekom predsjedničke kampanje u HNS-u u prosincu 2017. kada je objavio kandidaturu za predsjednika nogometne organizacije kao protukandidat Davoru Šukeru. Imao je pritom svesrdnu potporu Damira Miškovića dopredsjednika HNS-a, , koji je također s Paga. Kustić je međutim naprasno prekinuo kampanju i povukao se iz predsjedničke utrke.

Slobodna Dalmacija ističe kako je Kustić  zapravo veća tada postao izvršnim direktorom HNS-a. Nakon što je Šuker ”obranio” predsjednički mandat, Kustić je imenovan na funkciju direktora natjecanja i infrastrukture koja do tada u HNS-u uopće nije postojala. Drugim riječima, skupština HNS-a danas je zapravo samo verificirala dogovor star 15 mjeseci.

Kustić je na novu dužnost izabran u trenutku kada njegov HDZ u Ličko-senjskoj županiji vodi teške pregovore o sastavu nove Županijske skupštine nakon nedavno održanih prijevremenih izbora. HDZ-ova koalicija relativni je pobjednik izbora s osvojenih 35,4 posto glasova i 13 mjesta u Skupštini i za potpunu pobjedu potrebna joj je postibzorna suradnja s nekom od dvije liste s najviše osvojenih mandata u skupštini.

Na drugom mjestu sa sedam osvojenih mjesta je lista grupe birača Darka Milinovića, a na trećem HSP sa šest vijećnika. Lista čiji je nositelj gradonačelnik Novalje Ante Dabo osvojila je tri mandata, a dva lista SDSS-a. Kako je do prijevremenih izbora i došlo zbog sukoba sa županom Darkom Milinovićem, HDZ-ova većinu može složiti samo s HSP-om gospićkog gradonačelnika Karla Starčevića, a hoće li on odabrati suradnju s HDZ-om ili tvoriti većinu koju bi činila koalicija Darka Milinovića, HSP-a i Bure promjena, te znači li izbor Kustića na visoku funkciju u HNS-u i njegovo povlačenje iz ličke politike doznat ćemo uskoro.

Ne dođe li do dogovora, Ličani će ponovno na izbore na kojima će osim novog saziva Skupštine birati birati i župana.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: HNS/Slobodna Dalmacija | Foto: HNS

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close