Zdravlje

Maratonsko gledanje omiljenih serija može ozbiljno ugroziti vaše zdravlje

Maratonsko gledanje omiljenih serija tako da u nekoliko večeri odgledate cijelu sezonu može ozbiljno ugroziti vaše zdravlje, pokazuje studija objavljena nedavno u časopisu koji se bavi medicinom spavanja. Istraživanje je obuhvatilo 423 osobe u dobi od 18 do 25 godina, a čak 80 posto njih povremeno uživa u beskrajnom gledanju serija, piše 24sata


Svaki peti ispitanik učinio je to nekoliko puta tijekom mjeseca koje je prethodilo istraživanju, a više od polovice njih čini tako da tijekom tri do četiri epizode provedu u istom, uglavnom sjedećem položaju, pri čemu prosječno gledanje traje 3 sata i 8 minuta.

Većina “maratonaca u gledanju” čini to u kasnijim večernjim satima i gleda serije do odlaska u krevet, pa ne čudi da 98 posto onih koji imaju tu naviku ima veće šanse za lošiju kvalitetu sna od osoba koje ju nemaju.

Općenito, svi oni prijavili su veći osjećaj umora, češće simptome nesanice te lošiju kvalitetu spavanja od onih koji nisu ovisnici o takvom gledanju omiljenog programa. Većina njih prijavljuje i veći osjećaj “budnosti” prije odlaska u krevet, zbog kojega teže utonu u san.

Maratonci pred TV-om često su potpuno uronjeni u priču na ekranu i angažirano prate sadržaj, pa im treba dulje vrijeme da se “ohlade” i umire prije spavanja“,  kaže profesor Jan Van den Bulck, jedan od koautora istraživanja sa Sveučilišta Michigan.

No, nije problem samo u povišenom osjećaju budnosti, upozorava i Robert Oexman, ravnatelja Instituta koji se bavi utjecajem kvalitete spavanja na ukupno zdravlje, već u činjenici da gledanje svjetlećih zaslona noću može dovesti do promjene cirkadijalnog ritma, odnosno tjelesnog sata.

Kad na večer postaje mračno, naše se tijelo počinju pripremati za spavanje, no sjajna svjetla s TV ili kompjuterskih ekrana mogu poslati krivu poruku našem mozgu, da je još uvijek dan. Na ta način smanjuje se i sposobnost tijela za proizvodnju melatonina, hormona koji tijelo priprema za spavanje i odgovoran je za kvalitetu spavanja“, objašnjava Oexman.

Više na 24sata


 

Komentari

Komentara


Foto: unsplash

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close