Vijesti

Malena i Stjepan očekuju Klepetana

Prije 23 godine u istočnoj Hrvatskoj, u malom mjestu Brodska Varoš, rođeno je nevjerojatno i najpoznatije prijateljstvo na svijetu između čovjeka i rode . Tadašnji domar varoške osnovne škole Stjepan i roda koju je ranjenu pronašao uz cestu, a kojoj je kasnije nadjenuo ime Malena, obećali su jednom drugome očito doživotnu vjernost.


Naime, od tada sve do danas u jesen, kada milijuni roda zbog dolaska zime sele iz Europe za Južnu Afriku, roda Malena spušta se iz svog gnijezda na krovu Stjepanove kuće i useljava u njegov dom. Malena zbog ozljede krila već 23 godine ne odlazi sa svojom obitelji u Afriku već ostaje u Hrvatskoj i čeka proljeće i povratak svog dragog rodana Klepetana. U ljubavi s Klepetanom je već 14 godina.

Iako krajem ljeta Klepetan kreće na daleki put prema jugu Afrike, sve do Cape Towna, svakog proljeća se vraća svojoj Malenoj. U tih 14 godina jednom je uranio tjedan dana i jednom zakasnio dva dana, sve ostale godine je došao točno 24. ožujka.

Malena ga je naravno čekala u gnijezdu. Rode su inače životinje koje žive u paru do kraja života a muške rode se vraćaju tjedan do dva ranije kako bi pripremili gnijezdo. Tek zatim dolaze ženke. Zahvaljujući g. Vokiću, Klepetan je jedini rodan koji se vraća u već sređeno gnijezdo u kojem ga čeka Malena.

Nekim tajnim signalima Malena uspije naslutiti Klepetanov povratak tjedan dana prije nego joj se vrati. Kroz tih tjedan dana ništa ne jede, samo stoji na rubu gnijezda, popije malo vode i čeka gledajući u nebo. I Stjepan svakog proljeća iznova, zajedno s Malenom iščekuje i strepi oko Klepetanova povratka budući ga na gotovo 14 tisuća kilometara dugom putu, koji treba preletiti iz Južne Afrike natrag u Hrvatsku, vrebaju brojne opasnosti.
Kada se Klepetan vrati, ljubav između Stjepana i Malene je u drugom planu, odnosno, cijela njezina pažnja usmjerena je prema Klepetanu. Otprilike mjesec dana nakon njegovog povratka izlegnu se mlade rode.

Pročitajte više na 24sata.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close