KontinentalniIzdvojeno

“Mala Venecija”: Stručnjaci na osnovu povijesnih izvora pokazali kako je točno izgledao Stari grad Otočac

KAKVO PREKRASNO MJESTO

Na osnovnu Valvasorove grafike grada Otočca iz 1689. godine i Stierova tlocrta Otočca iz 17. stoljeća Manja Kostelac-Gomerčić je uz pomoć Snježane Jovanić i Tomislava Martinovića izradila prikaz Starog grad Otočca.


Srednjovjekovni Otočac jedinstveni je primjer grada na vodi, tj. utvrde na otoku usred rijeke Gacke i sojenica uokolo utvrde. Bila je to “mala Venecija”, do koje se dolazilo, dakako, čamcima.

Podsjetimo, grad Otočac središte je cijele pokrajine Gacke i sjedište Gacke. Jedno od najstarijih naselja s hrvatskim življem. Prvi se put spominje na Baščanskoj ploči (1100.g.). U to je vrijeme benediktinski samostan s. Nikole u Otočcu bio povezan sa samostanom sv. Lucije u Baškoj na otoku Krku.

 

No, povjesničari smatraju da je Otočac mnogo stariji, te da je vjerojatno i knez Borna početkom 9. stoljeća imao jedno od svojih sjedišta u Otočcu. Otočac svoj naziv i opstanak duguje riječnom otoku, a upravo činjenica što mu se moglo priči samo čamcima rezultirala je i njegovom otpornošću. U svojoj dugoj povijesti Otočac nikada nije bio zauzet.

Inače, autorica i začetnica samog projekta, Manja Kostelac-Gomerčić, diplomirala je kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1994. godine. Na Hrvatskom radiju Otočac radila je kao novinarka od 1993. do 2005. godine. Kao novinarka suradnica Novog lista radi od 2004. do 2013. U Srednjoj školi Otočac se 2005. godine zapošljava na mjestu profesorice hrvatskoga jezika i tu radi do danas. Predsjednica je udruge za kulturnu baštinu i stvaralaštvo Baštinica. Pokrenula je i volonterski provela razne inovativne pristupe i projekte u kulturi (Putujemo prema istoj nepoznatoj zvijezdi, Bajkovita Gacka, Otočki mali val – dječji festival, Festival gackih snjegovića, Tajanstvena baština, Sto na sat, Baština u tri poteZA, Otočki dekameron, GaČAnska domaća ila, U potrazi za frankopanskim posjedima u Gackoj, 50 poems for snow, Slovo pojedi, neznanje pobijedi – gastro suvenir glagoljačić). Urednica je dviju, recenzentica 5 knjiga, autorica niza popularnih i stručnih tekstova o kulturnoj baštini, književnosti, povijesti i kulturi Gacke. Objavila je zbirku pjesama Niti (2013.), a tri godine kasnije 10 novela u zborniku Otočki dekameron s još 9 autora.

 


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close