Tehnologija

Majmuni usporavaju internetsku revoluciju

Internetska revolucija u Indiji ‘teška’ je 18 milijardi dolara koje ova zemlja namjerava uložiti u razvoj infrastrukture koja bi dovela brzi internet na brojna područja ove zemlje.


Tijekom sljedeće tri godine indijska vlada tako namjerava postaviti oko 700 tisuća kilometara kabela koji bi povezali oko 250 tisuća sela, a do 2020. namjeravaju izgraditi sto novih ‘pametnih gradova’, no u nekim gradovima ova revolucija nailazi na brojne probleme zbog stalnih nestanaka struje i prenapučenosti, ali i zbog – majmuna. Na ovim područjima odvija se sukob novih tehnologija i starog svijeta, a taj je sukob vjerojatno najizraženiji u ‘najsvetijem gradu hindusa’ Varanasiju u čijim hramovima žive brojni makaki majmuni. Oni su navikli na suživot s ljudima koji ih hrane, ali osim hrane koje im daju ljudi, makaki naročito obožavaju i optičke kabele koji su podignuti uz obalu Gangesa.

Nakon što su prvi optički kabeli postavljeni uz Ganges, majmunima je trebalo manje od dva mjeseca da ih unište te, kako je novinarima Reutersa rekao stručnjak za telekomunikacije A. P. Srivastava, koji je zadužen za postavljanje ovih kabela u Varanasi, oni nemaju previše alternativa za rješenje ovog problema. Naime, riječ je o velikom i prenapučenom gradu u kojem živi više od dva milijuna ljudi i u kojem ne postoji mogućnost postavljanja kabela ispod zemlje, a Srivastava kaže kako hramove, naravno, ne mogu pomaknuti, a ne dolazi u obzir niti tjeranje ili hvatanje majmuna koje lokalno stanovništvo obožava. Osim majmuna, jedan od problema Varanasija su i česti prekidi i nestanci struje koji mogu trajati satima. Inače, zahvaljujući ovoj inicijativi širenja dostupnosti širokopojasnog interneta, kao i sve većem broju korisnika pametnih telefona u Indiji, do 2017. oko trećine Indijaca trebala bi imati pristup internetu, što je veliko povećanje u odnosu na današnjih oko 20 posto, odnosno oko 250 milijuna ljudi.


Tekst: Hrvoje Jurman, zimo.dnevnik.hr

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close