Kućni ljubimciLifestyle

Mačke nam donose svoj plijen jer nas pokušavaju naučiti loviti

Jedna od najiritantnijih navika mačaka je donošenje hrane koju ulove svom vlasniku. Istraživanje koje je objavljeno u znanstvenom časopisu ‘Nature Communications‘ sugerira kako mačke u Americi ubiju između 1.3 i 4 milijarde ptica te između 6.3 i 22.3 milijarde malih sisavaca godišnje.


Mačke su predatori te se to smatra jednim razlogom njihove navike. Njihovo oruđe za lov su oštri zubi i kandže, jastučići na šapama zbog kojih mogu neprimjetno prići svom plijenu, noćni vid i brzina. Pretvaranje mačaka u kućne ljubimce počelo je prije 10 tisuća godina, a unatoč tome one su zadržale svoj lovački instinkt i sposobnost probavljanja sirovog mesa. Bez obzira na njihovu umiljatost, ne treba zaboraviti njihov predatorski instinkt.

Mačke mogu učiti putem iskustva i tradicionalno odrastaju uz svoj majku. Takav način odrastanja uključuje učenje mačića kako da brinu o sebi. Mačiće se postupno uči načinu života, a počne se tako da im odrasla ženka mačke donese mrtav plijen kako bi ga mačići mogli konzumirati.

Idući puta će im donijeti živi plijen kako bi ga sami ubili, a kada će biti spremni naučit će ih kako da sami love. Dokumentirani podaci pokazuju kako ženke mačaka to rade i sa mladunčadi koja nisu njihova.

S obzirom na navedene podatke veće su šanse da će ženke mačaka donijeti plijen vlasniku, a najvjerojatnije rješenje za ovo ponašanje je da mačke pokušavaju podučiti ljude lovu. Iako se može smatrati da nam donose plijen kao poklon, postoji mogućnost da je to povezano s njihovim lovačkim instinktima koji su potisnuti zbog njihovog preobražaja u kućne mačke.


Tekst: telegram.hr

 


 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close