Vijesti

Luka Ritz: I nakon 10 godina njegovo ime je simbol za borbu protiv nasilja

Nekoliko dana nakon što su ga pretukli lokalni nasilnici, 12. lipnja 2008. preminuo je maturant Luka Ritz. Njegovo ime postalo je simbol za borbu protiv nasilja, piše 24 sata


“Luka je stalno s nama, u svakom trenutku. Ne znam koja je to dimenzija, ali točno ga osjetiš kad ti treba. Ne prođe dan da ga se ne sjetimo i da nam ne nedostaje”, kazali su nam Suzana i Reno Ritz, roditelji Luke Ritza.

Taj je maturant Grafičke škole u Zagrebu preminuo nakon premlaćivanja 12. lipnja 2008., prije točno deset godina. Nakon smrti postao je simbolom borbe protiv nasilja i netolerancije.

Suzana i Reno priznaju da su im ovi dani u godini prilično teški.

Nekad sam strašno voljela proljeće. Volim ga i sad, ali kad krenu ti dani, baš nam bude teško. Luka je rođen u travnju, pa brzo dolazi godišnjica, sve to vrijeme smo kao u nekom vakuumu. Nema razlike, svi su nam dani isti.”

‘Bio je Floraart…’

Nema dana da ne pričamo o Luki. Gledamo neki dobar film i pomislimo šteta da Luka nije vidio, ili odemo na neki koncert i komentiramo kako bi se Luki sigurno svidio”, objašnjavaju nam Suzana i Reno.

Osobito im bude teško kad počne Floraart na Bundeku.

Kad je Luka napadnut, bilo je otvorenje Floraarta. Išli smo tamo, a preko puta, s druge strane nasipa bio je koncert Psihomodopopa. Luka je bio na koncertu i te večeri je stradao. Taj Bundek je stvarno predivan, prava oaza u Novom Zagrebu, ali izbjegavamo tamo odlaziti. To se vjerojatno neće promijeniti dok smo živi”, otkriva Suzana.

Dodaje da imaju taj svoj krug prijatelja s kojima pričaju o Luki, koji spomenu ako ga se sjete ili sanjaju. Kad komuniciraju s ljudima u svakodnevnom životu uglavnom nastoje sakriti tu svoju tugu. Govore nam kako su prije tri godine bili u Dubrovniku.

“Htjeli smo proslaviti Lukin 25. rođendan. On nikad nije bio u Dubrovniku, a rekao je da bi ga volio vidjeti. Rekli smo si, idemo, on će biti s nama. Dođeš u Dubrovnik i ne očekuješ da te netko nakon toliko godina prepozna, a ljudi te zaustave, priđu”, kaže Suzana.

“Odmah vidiš promjenu na licu. Izraz im se promijeni u neku tugu, suosjećanje, vidiš im u očima. To je lijepo, ali i opterećenje“, pojašnjava Reno.

Govore nam da je Luka prije svega bio veselo dijete.

Tip djeteta koji ti postavi pitanje i ako mu nije jasno, kaže “nije mi jasno”, govori Suzana.

Pročitajte više na 24 sata

Komentari

Komentara


Izvor: 24 sata | Foto: Wikipedia

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close