Šumarstvo

Lov na divlje svinje nije zabranjen, ali se moraju uzimati uzorci za analizu

Lov nije zabranjen, ali moraju se uzimati uzorci mesa i krvi za analizu ako se ustrijeli svinja.


Lovci, kažu da su očekivali da će ovaj virus doći u Zadarsku županiju s ličke, sjeverne strane. Pomalo ih je iznenadila zaražena divlja svinja tik uz gradsku prometnicu.

Predsjednik Lovačkoga saveza Zadarske županije Damir Perić Hini je potvrdio da je u Zadarskoj županiji otkriven prvi slučaj ASK i to na divljoj svinji, čija je lešina pronađena na području Lovišta Blatski gaj.

Divlja svinja je, kako je kazao, najvjerojatnije stradala u prometu. Pronađena je uz cestu, ali mnogi lovci sumnjaju u to i mišljenja su da je možda podmetnuta, odnosno dovezena s nekog drugog područja, jer nema nikakvog zapisnika, nitko nije prijavio policiji da je udario na cesti divlju svinju, rekao je Perić.

Istaknuo je također kako je u svim lovištima potrebno provoditi stroge biosigurnosne mjere, dezinfekciju obuće, opreme i vozila prije i nakon lova. Lov nije zabranjen, ali moraju se uzimati uzorci mesa i krvi za analizu ako se ustrijeli divlja svinja i najstrože se zabranjuje svako dijeljenje mesa tih životinja, kazao je jučer Perić.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.


 

Komentari

Komentara


Izvor: vijesti.hrt.hr | Foto: pixabay.com

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close