Loša prehrana je veliki neprijatelj zdravlja

LIKACLUB

Šteta nastala konzumiranjem nezdrave hrane može trajati cijelog života čak i ako se način ishrane promijeni na bolje. Tvrde to znanstvenici koji napominju da hrana koja obiluje masnoćama, šećerom i soli nepovratno može promijeniti način na koji geni funkcioniraju, javlja Daily Mail.

Pokazali su to testovi provedeni na genetski modificiranim miševima koje su mjesecima hranili nezdravom hranom bogatom mastima i kolesterolom. U tom razdoblju glodavci su razvili sklonost bolestima arterija, aterosklerozi i općenito padu imuniteta. Nažalost, te su se promjene zadržale mjesecima nakon što su ih znanstvenici ponovo vratili na zdravu prehranu zato što je dugotrajna loša prehrana utjecala na promjenu funkcija gena, odnosno ”epigenetiku”.

– Nadam se da će ova studija mnogima demonstrirati važnost zdrave ishrane i pravilnog unosa namirnica – kazao je nizozemski istraživač Erik van Kampen sa Sveučilišta u Leidenu.

– Već dugo znamo da način ishrane utječe na imunitet. Sada je cilj ustanoviti trajnost tih efekata i pronaći lijekove koji mogu popraviti posljedice – poručio je liječnik John Wherry, zamjenik urednika časopisa Biologija leukocita u kojem je objavljeno ovo istraživanje.

 

Tekst: vecernji.hr

Pogledajte spektakularan video kanjona rijeke Like!

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u