GastroIzdvojeno

LJEKOVITA DELICIJA U Pagu se skuta tradicionalno stavlja i u – kavu!

JESTE LI PROBALI?

Skuta, svježi sir bogate arome i izrazito mekane strukture, prava je delikatesa i ima brojne pozitivne učinke na ljudsko zdravlje.


Osim od kravljeg mlijeka, skuta se može raditi i od ovčjeg mlijeka, a u Hrvatskoj je posebno cijenjena skuta s otoka Paga.

Skuta nastaje pri izradi paškog sira i dok je sir pastiru bio namijenjen prodaji ili razmjeni, skuta je ostajala obitelji kao zaslužena nagrada nakon teškog rada i odricanja. Na otoku Pagu skuta se tradicionalno stavlja i u crnu kavu, a kako to izgleda možete vidjeti na fotografiji koja je objavljena na Facebook stranici Paške sirane.

Osim snažne emotivne veze Pažana i skute, ona je oduvijek bila njihov saveznik u očuvanju zdravlja. Dok bi bure zorom nemilosrdno pustošile paški otočni krajolik, dan bi ritualno započinjao crnom kavom ili kavovinom od žitarica u koju se stavljalo komadiće skute uz krišku crnog kruha, navodi Paška sirana na svojoj web stranici.

Jeste li probali skutu s kavom? Pišite nam u komentare!

Jutro💙
U Pagu se skuta tradicionalno stavlja i u kavu…☕

Objavljuje Paška siranaPonedjeljak, 22. veljače 2021.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Paška sirana / Facebook

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close