Šumarstvo

LIKA JE LIK Upoznajte ljekovito i jestivo bilje koje raste u prekrasnoj ličkoj prirodi

Lovac na bilje Anton Rudan posjetio je Liku. Hodajući po predivnim livadama, vidio je mnoštvo samoniklih biljaka koje su lijek za različite bolesti.


Energiju za uspon po oštrim liticama dale su mu bobice bijelog gloga. Dok u našim krajevima glogove bobice nisu poznata hrana, u zapadnoj Europi često se koriste za jelo. U Lici ih ima jako puno, nakon prvog mraza izvrsne su za jelo i pune vitamina C.

Putem je ubrao lišće paprati ljekovite slezenice kako bi pripremio čaj koji pomaže dišnim putevima i izvadio korijen ljubičastoplavog kotrljana koji se može jesti i sirov.

Putujući uz rijeku Liku naišao je na kravljak ili vrijemekaz, ljekovitu biljka koja prognozira kakvo će nam biti vrijeme. Od njenog lišća se može pripremiti ukusno varivo, a jestive su i glavice. Biljka se u narodnoj medicini koristi protiv uznemirenosti i za čišćenje crijeva, a legenda kaže da je Karlo Veliki ovom biljkom liječio cijelu svoju vojsku.

Na kraju ličke avanture, lovac na bilje je pripremio ručak od aromatičnog planinskog luka i mladih listića dinjice, biljke koja okusom podsjeća na krastavce.

Pogledajte video!

 

 


 

Komentari

Komentara


Foto: YouTube/screenshot

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close