ScenaTurizam

Lika je bogata srednjovjekovnim arheološkim nalazištima

Na lokalitetu Crkvina pod Bogdanićem u Smiljanu u tijeku su arheološka istraživanja, odnosno projekt potrage za crkvom iz koje potječu ulomci starohvatskog, predromaničkog pletera iz 9.odnosno 10.stoljeća.


Naravno, i ova istraživanja predvodi muzejska savjetnica Muzeja Like Gospić dr.sc Tatjana Kolak. Po prvi put su probna istraživanja na ovome lokalitetu i vrlo brzo je u iskopnim sondama evidentiran ostatak arhitekture. Najvjerojatnije se radi o srednjovjekovnoj crkvi, no pošto se radi o maloj površini teško je znati više detalja. U preostale dvije sonde otkriven je, najvjerojatnije rubni dio, pripadajućeg groblja. Tijekom 8 dana iskapanja istraženo je 15 nedirnutih grobova.

„Položaj je opet u blizini rječice. Ovoga puta radi se o potoku Vaganac i nedalekoj rijeci Bogdanici. Nalazi se pored brijega Bogdanić gdje se nalazio srednjovjekovni burg, odnosno stari grad“- govori Kolak. Inače u nekim od grobova pronađeni su i prilozi, odnosno dijelovi nošnji i nakita. Pronađen je par srebrnih naušnica i sljepoočničarki, nekoliko brončanih prstena odnosno vitica, pojasne kopče, te jedna ostruga koja govori da je tu bio sahranjen vitez, odnosno konjanik. Upravo će se prema tom nakitu moći datirati ovi nalazi,a ovako na prvu dr.sc.Kolak datira ih na kraj 13.stoljeća, 14.i 15.stoljeće.

Malo po malo zanimljivi arheološki lokaliteti pronalaze se na području Smiljana. Sve su to lokaliteti koji čekaju veliko istraživanje jer radi se o iznimno bogatim nalazištima koji pokazuju da je u srednjovjekovnoj Lici u to vrijeme prije Osmanlija na području Smiljana bujao život. Nažalost, poznavajući opće stanje u državi u kojemu je teško pronaći velika sredstva za konkretno istraživanje bojimo se da će sve ostati na ovakvim probnim istraživanjima. Ipak i ona pokazuju da smo arheološki iznimno bogat kraj. Sada to bogatstvo treba iskoristiti u nekom vidu kulturnog turizma, no već je ustaljena priča da takve mogućnosti našim turističkim zajednicama baš i ne padaju na pamet.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: lika-express.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close