Grad ZagrebScena

LIČKO UMJETNIČKA PJESMA: “Ja sam Hrvat, rođen u kršnoj i ponosnoj Lici”

Umjetnost ličke glazbe rijetko ima priliku isplivati u onoj mjeri u kojoj postoji, a ova pjesma dokaz je tome. Lički glazbeni umjetnik i profesor tamburice Zvonimir Tonković, uglazbio je skladbu, a ispripovijeda ju je teolog Berislav Kostelac. Autor stihova je Marijan Matijević. Za aranžman su se pobrinuli Zvonimir Tonković i Zdenko Hršak Zdenna.

“Riječi Marijana Matijevića” posveta je ovom ličkom i svjetskom velikanu. Njegov spontani poetski duh, skriven ispod “oklopa” neviđene snage iznikle iz borbe ličkog čovjeka sa surovom prirodom dokaz je da su snaga uma i duha i snaga tijela teško odvojive. Kako drugačije opisati čovjeka koji je bio u stanju golim rukama pomicati vagone tereta, savijati željezne poluge koje bi neki jedva nosili, a istovremeno tako pjesnički spontan i prirodan. Gotovo da je govorio u stihovima. Stihovima koji i danas mladim generacijama mogu poslužiti kao primjer kako se istinski poštuje život i priroda.

Poslušajte umjetničko djelo!

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: YouTube

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close