Lika

Ličko-senjski vatrogasci najavili aktivnosti u Mjesecu zaštite od požara

Mjesec svibanj je mjesec zaštite od požara kojeg vatrogasci u Republici Hrvatskoj svake godine obilježavaju nizom preventivnih i operativnih aktivnosti.


Vatrogasci 4.svibnja tradicionalno slave Dan vatrogastva i blagdan svog nebeskog zaštitnika Svetog Florijana.

Obzirom na epidemiju uzrokovanu virusom COVID-19 obilježavanja i svečanosti se neće održati u onom obimu kako se obilježava tradicionalno svake godine, međutim, to ne znači da vatrogasci neće biti aktivni i da neće provoditi određene aktivnosti u skladu s epidemiološkom situacijom i propisanim mjerama zaštite.

Nažalost, ove godine su i ličko – senjski vatrogasci prisiljeni minimizirati sve aktivnosti u obilježavanju Mjeseca zaštite od požara zbog čega neće biti svečanih sjednica, organiziranih prijema, povorki vatrogasaca i vozila gradskim ulicama, organizacije Dana otvorenih vrata vatrogasnih postrojbi, prezentacije vatrogasne opreme, vozila i sposobnosti vatrogasnih formacija na gradskim trgovima. Nažalost, vatrogasci neće biti u mogućnosti organizirati planirane pokazne vatrogasne vježbe i edukativne aktivnosti s djecom vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta.

Sukladno situaciji, ove godine vatrogasci će se posvetiti provedbi preventivnih mjera i radnji tijekom svibnja – Mjeseca zaštite od požara kroz sljedeće aktivnosti:

– provjera hidrantske mreže u zoni nadležnosti vatrogasne postrojbe,
– provjeru upotrebljivosti i prohodnosti vatrogasnih i evakuacijskih puteva u zonama nadležnosti vatrogasnih postrojbi,
– pregled i popunjavanje nedostatne vatrogasne opreme, pregledi tehnike i vozila, te njihovo smotriranje – priprema za požarnu sezonu,
– provesti će komunikacijsku TTX vježbu zapovjedništva vatrogasnih postrojbi (bez upotrebe vozila, tehnike i snaga, pridržavajući se epidemioloških mjera) na svakom požarnom području,
– provedba mjera sprječavanja širenja virusa COVID – 19 koju vatrogasci aktivno provode od 21.03.2020. godine (kao potporna snaga policiji, u provedbi dezinfekcije i ostalim aktivnostima na razinama jedinica lokalne samouprave),
– sudjelovati u radijskim i televizijskim emisijama na temu vatrogastva u okviru Mjeseca zaštite od požara.

Što se tiče aktivnosti Vatrogasne zajednice Ličko – senjske županije, predstavnici Zajednice upaliti će svijeće na blagdan Svetog Florijana za sve poginule i preminule vatrogasce i hrvatske branitelje.

 

 

Foto: PR

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close