Ličko-senjska županija i dalje je minski najzatrovanija u Hrvatskoj

Tena Brnad

I skoro 23 godine nakon domovinskog rata Hrvatska se razminira. Prijašnji plan bio je da će Hrvatska od mina biti očišćena do 2019.godine. Ipak, taj rok produžuje se do 2026.godine.


Ličko-senjska županija i dalje je minski najzatrovanija u Hrvatskoj  i upravo u njoj se radi puno posla na razminiranju. Danas su u Gospiću, u središtu županije ugovor o razminiranju vrijedan 90 milijuna kuna potpisali župan Darko Milinović i ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Zdravko Modrušan.

S ovih 90 milijuna kuna nastavlja se razminiranje poljoprivrednih površina, u većem iznosu u ovoj županiji,a u manjem u Sisačko-moslavačkoj.  Trenutni je odnos 97% zatrovanosti u šumama, 3% na poljoprivrednim površinama,a nakon ovoga posla u Ličko-senjskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji više na poljoprivrednim površinama ne bi trebalo biti mina. Da se radi o velikim novcima svjedoči podatak da je ovaj aktualni projekt, zajedno sa ovih 90 milijuna kuna težak oko 223 milijuna kuna. Razminirano je 18 kvadratnih kilometra poljoprivrednih površina, sada će biti još njih 26.

Više na Lika-express

Pogledajte spektakularan video kanjona rijeke Like!


Izvor / Foto: Lika express

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u