TurizamIzdvojeno

Ličko-senjska i Karlovačka županija najprivlačnije domaćim turistima!

ZAVRŠNI OBRAČUN TURISTIČKE 2020.

Pandemija koronavirusa drastično je utjecala na turističku 2020. godinu.


Završni podaci na državnoj razini, pokazuju kako u konačnici Hrvatska nije bila niti blizu željenih 70% turističkog prometa, a nije dosegnuta ni skromnije postavljena ljestvica od 50%, javlja KAportal. Našu je zemlju tako posjetilo jedva 32% turista u odnosu na godinu ranije, a ostvareno je 42% noćenja.

Nešto su bolji rezultati u kategoriji domaćih turista, a turistička regija Karlovac – Lika u ovom segmentu može čak biti i zadovoljna. Štoviše, prezadovoljna ako uzmemo u obzir pandemiju. Naime, Karlovačka županija ostvarila je 92% dolazaka i 94% noćenja domaćih turista u odnosu na 2019. godinu, što je izvanredan rezultat ako se ubroji činjenica da u dijelu ožujka i tijekom cijelog travnja turizma uopće nije bilo zbog potpunog lockdowna, a slično se ponovilo i u dijelu prosinca. Dakle – s otprilike 10 mjeseci turističkog prometa postignuti su rezultati gotovo ravni cijeloj 2019. godini.

Bolje rezultate ima samo Ličko – senjska županija koja je dosegnula 98% dolazaka, dok su sve ostale županije daleko ispod.

Suprotna je situacija sa stranim gostima kojih je očekivano bilo puno manje u cijeloj Hrvatskoj i znatno su se manje zadržavali u usputnim destinacijama, što je najviše pogodilo upravo središnju Hrvatsku. Karlovačka županija tako je imala samo 21% dolazaka stranih turista u odnosu na 2019. godinu i otprilike jednako toliko noćenja pa je pri samom dnu ljestvice, na kojem su iza nje dvije inače zvučne turističke destinacije – Grad Zagreb i na samom dnu Dubrovačko – neretvanska županija.

Više na KA portal.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close