Ličko-senjska županijaPolitika

LIČKO-SENJSKA NA DNU: Pogledajte koliko je rođenih na 100 umrlih u Lici

Tiskano izdanje Večernjeg lista otkrilo je kako Ličko-senjska županija još jednom čvrsto stoji na dnu demografske slike Republike Hrvatske. S manje od 50 000 stanovnika, nebriga političkih elita za demografsku sliku i iseljavanje mladih, područje Ličko-senjske županije dovelo je do ruba izumiranja.

Međutim, iako najgora županija u Hrvatskoj, cijela Hrvatska vrlo loše stoji jer sličnu sudbinu izumiranja i većeg broja umrlih od rođenih doživljava i 90% hrvatskih gradova i općina.

Od ukupno 556 gradova i općina u samo 50 hrvatskih gradova i općina u posljednjih šest godina bilo je više rođenih nego umrlih, a najveći broj gradova i općina u kojima se više ljudi rađa nego što ih umire nalazi se u Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj, Zagrebačkoj i Međimurskoj županiji. Do tih podataka došao je demograf prof. dr. Nenad Pokos koji je za Večernji list analizirao podatke Državnog zavoda za statistiku od 2011. do kraja 2016. – piše Večernji. 

Ako se gleda vitalni indeks županija u periodu 2011.-2016., na samom vrhu se nalaze Grad Zagreb, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija, a pri dnu Sisačko-moslavačka, Karlovačka, i na samom dnu Ličko-senjska županija sa samo 44 rođena na 100 umrlih.

Pogledajte infografiku Večernjeg lista.

vecernji
Foto: vecernji.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: LIKACLUB

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close