GastroZdravljeTurizam

LIČKI ŠKRIPAVAC, BASA ILI PAŠKI SIR? Istražite Cestu sira Ličko-senjske županije!

Obožavateljima sira i svima onima koji vole istraživati nove i drugačije ukuse, preporučujemo da posjete Cestu sira Ličko-senjske županije.


Od doline rijeke Gacke, preko Gospića i Brinja pa sve do otoka Paga i Novalje – cilj Ceste sira je promicanje tradicionalnih malih poduzeća i domaćih proizvoda.

U Ličko-senjskoj županiji postoje veće i manje sirane te nekoliko desetaka seoskih domaćinstava koja se bave proizvodnjom sira i drugih mliječnih proizvoda, a sve ih možete pronaći na Cesti sira Ličko-senjske županije.

Mapiranje rute omogućilo je posjetiteljima da istraže županiju, njene ljude i proizvode te kroz posjete farmama i siranama upoznaju sve faze procesa proizvodnje sira.

Lički škripavac, basa ili paški sir?

Ličko-senjska županija je poljoprivredno i stočarsko područje idealno za uzgoj zdrave hrane. Kvaliteta mliječnih proizvoda seoskih domaćinstava temelji se na dugoj stočarskoj tradiciji, ali i prirodnoj stočnoj ispaši kakvom obiluju lički i podvelebitski pašnjaci bogati aromatičnim samoniklim biljem.

S travnatih polja Like i škrte makije otoka Paga dolazi ovčje, kravlje i kozje mlijeko specifičnog okusa i vrhunske kvalitete od kojeg se dobivaju različite vrste sireva koje se koriste u tradicionalnoj ličkoj kuhinji za pripremu raznih slanih i slatkih specijaliteta.

Preporučujemo vam da probate poznati lički škripavac, polutvrdi kravlji sir od obranog mlijeka koji, kako mu i samo ime kaže, zbog gumaste teksture škripi pod zubima te meki ovčji sir ličku basu.

Najpoznatiji proizvod ovog područja svakako je paški sir, u svijetu prepoznatljiv i cijenjen hrvatski proizvod koji na međunarodnim natjecanjima redovito osvaja nagrade. Prepoznatljiv okus ovom punomasnom i tvrdom siru daje kombinacija soli i aromatičnog bilja u prehrani paških ovaca.

Istražite Cestu sira Ličko-senjske županije!

Sir škripavac, svježi kravlji sir te kravlja i ovčja skuta temelj su tradicionalne ponude ličkih sirana i malih poljoprivrednih gospodarstava. Riječ je o konceptu zasnovanom na kombinaciji tradicionalnih i modernih utjecaja u gastronomiji, a provjereno je uspješan i tražen na tržištu.

Pronađite na linku popis sirara na Cesti sira i krenite na najukusnije putovanje kroz Ličko-senjsku županiju!

Više o prirodnim i kulturnim znamenitostima Ličko-senjske županije pronađite na web stranici visit-lika.com i Facebook stranici Visit Lika-Senj County .


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: Sponzorirano | Foto: Pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close