Grad ZagrebScenaKultura

LIČKE PRIČE Tko je dječak s plavom gitarom?

Maleni čovjek u narodnoj nošnji s ličkom kapom na glavi i s plavom gitarom u ruci. Nikome tko dolazi na ličke večeri u Zagrebu, to maleno biće nije prošlo i ne može proći nezapaženo. Upravo taj dječak, tema je moje današnje priče.

On je Luka Špehar, rođen je 7. travnja 2011. godine u Zagrebu, gdje s roditeljima i živi.

Njegova majka, koja je velikodušno pristala da se priča o njezinom sinu objavi zajedno s fotografijama, kaže:

Od najranije svoje dobi Luka je raspjevan. Moglo bi se reći da je prije propjevao nego propričao. Glazbu obožava. Još kao maloj bebi prve su mu i najdraže igračke bile i ostale muzički instrumenti (gitara, bubnjevi, klavijatura, harmonika).

Plava gitara po kojoj je, između ostaloga, i ostao zapažen na ličkim događanjima nije i njegova prva gitara.

Najprije je imao malu gitaru od koje se nije odvajao. Morali smo puštati pjesme, a on bi uzeo gitaru, mikrofon i tako je ulazio u svoj svijet. Znalo nam je ponekad stvarno već biti dosta sviranja i pjevanja, iako moram napomenuti da i mi kao roditelji jako volimo glazbu, ali ponekad je stvarno bilo previše. Međutim, on nije odustajao. Za svoj treći rođendan dobio je prvu „pravu“ plavu gitaru i od tada se od nje ne odvaja, govori njegova majka.

Za Luku nije toliko čudno što ga viđamo na ličkim večerima i što mu ulazi u uho lička pjesma kad su mu roditelji Ličani.

Muž i ja smo rođeni Ličani. Ja sam rođena u Perušiću, a muž u Saborskom. Tako Luka odrasta uz Liku i voli odlaske u Liku iznad svega, kaže gospođa Ankica.

Što se odlazaka na ličke večeri u Zagrebu tiče, Ankica kaže:

Već je sa svoje dvije godine prvi puta bio na ličkoj večeri i od tada niti jednu nije propustio. Svaki put se jako veseli kada oblači svoju ličku nošnju i ličku kapu i obavezno plavu gitaru.

Kako odrasta tako njegovi roditelji misle da će ga oblačenje nošnje i veselje za odlaske na takve večeri proći, no on ne odustaje.

Zadnje tri godine uredno ga pitamo da li želi ići u nošnji, a on samo kaže: Pa naravno! Mislili smo, sad je već veliki pa možda ga je sram ili tako nešto, ali ne, to ga jako veseli. I onda još s ponosom uzima svoju gitaru i čeka polazak.

Luka je posebno interesantan iza ponoći, kada većina djece mlađe dobi zaspi roditeljima u naručju, ali ne i Luka.

Na svakoj ličkoj večeri ostanemo do ranih jutarnjih sati jer njemu nije nikada dosta. Vrlo malo sjedi za stolom, čak najčešće ostane i gladan jer „nema vremena“ sjediti, želi non-stop biti oko svirača. Tek malo odmori i već zabacuje svoju gitaru preko ramena i leđa i kreće u „akciju“ čim čuje prve zvukove glazbe. Tako ga već mnogi znaju (Razbijači čaša, Patrioti, Mejaši, KUD Perušić, KUD Sinac, KUD Otočac…) Sa svima njima se već družio i s njima svirao i pjevao……

Kada sam upitala Ankicu je li Luka možda već “iskočio” negdje u medijima, ona s osmijehom odgovara:

Prije dvije godine u restoranu Globus kao gost ličke večeri bio je i poznati dječji pisac Mladen Kušec. Zamijetio je Luku s njegovom gitarom te nas je pitao bi li s njim mogao raditi intervju. Tako je Luka bio gost u emisiji  „Bijela Vrana“ pod nazivom „Luka Ličanin“ na Hrvatskom radiju, gdje je na kraju odsvirao i otpjevao svoju najdražu ličku pjesmu Vila Velebita.

Ovaj dječak, osim što redovito posjećuje ličke večeri, ide u prvi razred OŠ Josipa Račića na Srednjacima, a od slobodnih aktivnosti je izabrao pjevanje u zboru.

Prije nego što je postao đak prvak 2017. godine smo ga upisali u Glazbenu ŝkolu (Muzički atelje na Jarunu), gdje uči svirati klasičnu gitaru i pohađa satove solfeggia.

Na pitanje pokazuje li Luka interes za uključivanje u koji KUD, majka odgovara:

Kako je već par puta prisustvovao nastupima KUD-a Lipa Sinac, a pogotovo ga se dojmilo ovo zadnje gostovanje na ličkoj večeri u motelu Plitvice, izrazio  je želju da bi i on želio postati njihov član, pa upravo razmišljamo o zajedničkom uključenju.

Ono što je njegovim roditeljima posebno drago jest to što voli Liku.

Iznad svega nam je drago da voli Liku i ličke običaje te nastojimo što je više moguće u tome ga podržati. Za sada je sav u glazbi i lijepo ga je  vidjeti koliko u tome uživa. Dok je god to njegov odabir mi smo sretni i najsretniji.

Luki želimo puno uspjeha i da svojom pojavom krasi još puno ličkih večeri! On i njegova plava gitara su poput zrake sunca i nade da lički običaji i lička pjesma neće nestati te da doista vrijedi ona „Dok je Like, bit će i Ličana!“

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Privatna zbirka

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close