KulturaIzdvojeno

LIČKE PRIČE – Slavko Vuković: “Dođite češće u Liku i držite do tradicionalnih događaja svoga kraja!”

Prije nekoliko godina na našem je portalu objavljen članak pod nazivom: “On je klinac iz Like i rastura harmoniku“. Sjećate se tog “klinca”? Valentino Vuković! I danas ga više ne možemo nazvati klincem, već mladićem koji je i dalje ponos svog kraja, a posebno svojih roditelja. Valentina upoznajemo kroz njegovu svirku, a što na sve kaže njegov otac, saznat ćete u današnjoj priči…

Slavko Vuković, otac mladog harmonikaša iz Ogulina, rodom iz Lipica, rođen je 5. studenog 1969. godine. Da je glazba u njihovoj krvi, potvrđuje sljedeća činjenica:

Tata je bil selski svirač. Ni bilo svadbe u Lipica i okolici da je stari ni sviral!

O svojim roditeljima Slavko dalje nastavlja..

Oni su bili u Njemačkoj  40 godina. Sad su već više od 15 godina u penziji, ali žive s nama i poštivamo se.”

Osim glazbe, u njihovoj obitelji je stvoren i obiteljski obrt pod nazivom trgovački obrt Mario, u Ogulinu, poznatiji kao Željezarija Mario, koji posluje 28 godina. Kao što je i za pretpostaviti i njegov sin, mladi harmonikaš Valentino, aktivno je uključen u poslovanje istoga.

Valentino je rođen u Ogulinu, 11. siječnja 2002. godine. Za svoj 5. rođendan je na poklon dobio malu harmoniku, koju još danas čuva. Nakon toga se jednostavno zaljubio u harmoniku i sviranje.

Zasigurno se, poput mene, pitate koju je pjesmu tada taj mališan najprije naučio svirati.

“Prva pjesma koju je naučio, uz pomoć djeda, starog harmonikaša, bila je Čoban tjera ovčice”, govori njegov otac

“Likote” (današnji “Narodni dar”) su bili prvi bend uz koje je Valentino stao javno pred publiku i to baš na “Jivanju” koja se već tradicionalno slavi u Lipicama

“Prvi javni nastup imao je na Jivanji u Lipicama 2009. godine. Tada je uz pomoć “Likota” svirao na šternji.”

Upravo taj bend i bio mu je najveći uzor.

“Nakon tog nastupa, Likote, koje kasnije postaju Narodni dar, su mu najveći uzor. I on je htio kao i oni svirati u grupi i pjevati ličke pjesme.”

Svi koji ste bliže ovog obitelji i koji pratite glazbeno odrastanje Valentina, zasigurno i sami znate da je on danas član grupe Impulse iz Duge Rese, a o broju svirki sa raznim bendovima i sviračima, nema smisla niti govoriti niti se truditi brojati

Danas su iza Valentina brojne svirke sa bendovima i ostalim sviracima. Član je grupe Impulse iz Duge Rese tri i pol godine.

Što se tiče Like i rodnog sela Lipice, Slavko kaže:

U Lipicama imamo kuću koju često posjećujemo jer u njenoj okolici nema signala, pa se tako više međusobno družimo.

Bliži se Sv. Ivan, poznatiji kao “Jivanja”, pa nas je zanimalo hoće li se tradicija i ove godine nastaviti što se tiče proslave tog blagdana te kako je to prije izgledalo u usporedbi s danas

“Prije je bilo više ljudi. Više su ljudi dolazili i poštivali taj događaj, i mladi i stari. I sad bude ljudi, al ne kao nekad. Mi, bez obzira na ostale, uvijek idemo i trudimo se oko organizacije da se ta tradicija ne ukine.”

Pri samom kraju ove priče pozivamo vas, u ime svih mještana malenog sela Lipice, da dođete 24. lipnja 2020. na “Jivanju”, a završne riječi rezervirane su za gospodina Slavka Vukovića koji mladima ostavlja poruku:

Dođite češće u Liku i na svoju djedovinu. Održavajte svoje i držite do tradicionalnih događaja u svom kraju!

Foto: Lana Vendl

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Privatna zbirka

Povezane objave

Back to top button
Close