ScenaTurizam

LIČANIN U NJEMAČKOJ: ”Ako imate posao, ne srljajte u inozemstvo jer ni tu ne cvatu ruže”

Jovo Cvjetičanin (32) radi i živi u Njemačkoj, u gradu Münchenu. Došao je 2013. godine iz Udbine u Lici napustivši posao u pilani koji se sastojao od rukovođenja i održavanja kotlova visokog tlaka.


Plaća mu je bila oko 3000 kuna. Na odlazak se odlučio u potrazi za boljom zaradom, a i da bi se pridružio bratu. Inače, Jovo je završio srednju školu za strojarskog tehničara. Stjecajem prilika, od dolaska u Njemačku radi samo građevinski posao na izradi i montaži takozvanih „rigips“ ploča. Plaća mu je oko 1500 eura, a živi u iznajmljenom stanu.

Kad sam stigao, nisam znao njemački jezik i bilo je problema u komunikaciji, a tvrtka nije nudila tečaj. Pri sporazumijevanju su mi pomagali naši ljudi s kojima sam radio, a koji su već znali njemački. S vremenom i svakodnevnom upotrebom jezik se brzo nauči.

Iako dosta radi, uvijek nađe vremena za razonodu i izlaske s društvom.

Izlazim isključivo u naše diskoteke i kafiće, među naše ljude jer mi je jedino to zanimljivo i zabavno. Također, često odlazim u Hrvatsku jer doma je ipak najljepše. Mladim ljudima u Hrvatskoj poručio bih da odu van samo ako se nikako ne mogu snaći i zaposliti, jer najgore je sjediti i čekati. Ako pak imaju posao dostatan za egzistenciju, neka ne srljaju van, jer ni ovdje u inozemstvu ne cvjetaju ruže.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: nasiljudi.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close