Tehnologija

LEGO kockice više neće biti izrađene od plastike

Tvrtla LEGO već godinama pokušava raditi u skladu s prirodom. Nakon ulaganja u vjetroelektrane, sada će uložiti novac u traženje ekološki prihvatljivijeg materijala nego što je plastika.


Tvrtka LEGO ovog je tjedna objavila da u sljedećih 15 godina planira uložiti milijardu danskih kruna (oko 134 milijuna eura) u program koji će razviti novi ‘održivi’ materijal koji će zamijeniti plastiku koja se trenutno koristi za izradu legendarnih ‘kockica’, prenosi Huffington Post.

Ovaj potez dokaz je tvrtkine “kontinuirane ambicije da ostavi pozitivan utisak na planet koji će buduće generacije naslijediti”, izjavio je Kjeld Kirk Kristiansen, vlasnik LEGO grupe.

Dio novca uložit će se u osnivanje LEGO centra za održive materijale u Danskoj, koja će zaposliti više od 100 stručnjaka. Centar bi svoja vrata trebao otvoriti do 2016. godine.

“Ovo je velik korak za LEGO grupu na putu prema ostvarenju ambicije s održivim materijalima”, izjavio je izvršni direktor Jørgen Vig Knudstorp, dodavši: “Već smo poduzeli važne korake za smanjenje emisije ugljičnog dioksida i ostavljanje pozitivnog utjecaja na planet smanjivanjem veličine pakiranja, uvođenjem certificiranog pakiranja i kroz ulaganja u vjetroelektrane. Sada se koncentriramo na materijale.”

LEGO blokovi od 1963. se godine izrađuju od čvrste plastike, akrilonitril-butadien stirela (ABS). Prošle godine napravljeno je 60 milijardi LEGO dijelova.


Tekst: net.hr

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close