Sport

Legendarne Alijeve izjave: “Trava raste, ptice lete, valovi zapljuskuju obalu, a ja tučem ljude”

 

“Mora da sam najveći ” i “Letim kao leptir, bodem kao pčela,” samo su neke od legendarnih izjava koje je najveći boksač svih vremena, Muhammad Ali, ostavio svijetu u nasljeđe. Više od pola stoljeća zabavljao je obožavatelje i medije diljem svijeta svojim uzrečicama, mnoge od kojih ušle su u standardni jezik. Najveći je u svojim izjavama uglavnom bjesnio o svojim protivnicima, politici u regiji i naravno – sebi.


Najzgodniji sam boksač na svijetu, to je moj križ,” znao je govoriti uoči borbe legendarni boksač, a za Joea Fraisera imao je spremnu posebnu pjesmicu.

“Možda ću vas šokirati i zadiviti, ali uništit ću Joea Fraisera,” ispjevao mu je Ali.

No nije ga inspirirao jedino Joe Fraiser, imao je po riječ dvije za svakog svog protivnika.

“Hey Floyd, vidim te! Jednog od ovih dana ću te nalupati. Ne zaboravi, ja sam najveći,” provocirao je tadašnjeg svjetskog teškaškog prvaka Floyda Pattersona.

Šokirao sam svijet!

Archie je dobro živio, došao sam ga poslati u mirovinu,” rekao je uoči borbe s veteranom Archiejem Mooreom.

Sonny Liston je nula, čovjek ne na govoriti, ne zna se boriti. Potrebne su mu instrukcije kako bi naučio pričati, a i kako bi se naučio boriti. A budući da će se boriti protiv mene, potrebne su mu instrukcije i iz padanja,” pričao je uoči njihove borbe u veljači 1964. godine.

“Udarit ću Listona tako jako i iz toliko kuteva da će misliti da je okružen.”

Šokirao sam svijet, šokirao sam svijet,” povikao je nakon što ga je napokon srušio, ali nije se zaustavio jedino na povicima pobijeđenom suparniku, nego se pripremi i za prvog izazivača.

Razbit ću ga toliko jako da će šešir stavljati “žlicom” za cipele,” ispalio je u najavi borbe protiv Floyda Pattersona 1965. godine, a samo godinu dana kasnije počastio je Engleza Briana Londona riječima:

Morate mu priznati, odlično se borio… Rundu i pol.”

Nakon te borbe promijenio je ime, a njegov idući protivnik, Ernie Terrell, nastavio ga je zvati Cassius Clay.

Kako mi je ime? Kako se zovem?” govorio je Terrellu dok su se borili.

Nakon Engleza na red je došao Oscar Bonavena u prosincu 1970.

“Udario sam ga tako jako da se i njegova rodbina vratila nazad u Argentinu.”

Svoje protivnike znao je plašiti i riječima “Borbe se pobjeđuju ili gube daleko od svjedoka, iza prve linije fronta. U teretani i na ulici, puno prije nego što počneš plesati pod svijetlima.”

Učinit ću Busteru ono što su Indijanci učinili Custeru,” najavio je borbu protiv Bustera Mathisa 1971. I doista jest…

Nakon svog prvog poraza morao je priznati kako ipak nije nepobjediv.

“Nisam mislio da je to moguće, ali sad kad se dogodilo, učinio sam to kako spada. To je bila moja obaveza prema ljudima koji vjeruju u mene, porazi su dio života,” otkrio je nakon poraza od Kena Nortona 1973. godine.

Kažete da nisam isti čovjek kao prije deset godina. E pa pričao sam s tvojom ženom i rekla mi je da nisi ni ti,” odgovorio je poznatom boksačkom TV komentaturu Howardu Cosellu.

“Vidio sam Georgea Foremana kako boksa sa sjenkom i sjenka je pobijedila,” uoči jedne od svojih najrazvikanijih borbi protiv Georgea Foremana u Zairu 1974. godine, slavnoj “Tučnjavi u džungli”, a uoči te borbe izvalio je neke od svojih najslavnijih riječi.

“Toliko sam zao, znate li što sam radio prošli tjedan? Bio sam u džungli, hrvao se s aligatorima, borio s kitovima, spremio munju u lance, a gromove u zatvor. Najveći sam! Evo, baš prošli tjedan sam ubio stijenu, ozlijedio kamen, poslao ciglu u bolnicu. Toliko sam opak da je lijekovima zlo od mene.”

Frasera je čitavu borbu provocirao riječima “Je li to sve što imaš, George?”
A nakon borbe bio je neobično skroman… Zapravo nije.

“Ovo je samo posao, trava raste, ptice lete, valovi zapljuskuju obalu, a ja tučem ljude.”

Okršaji s Frazierom

Joe Fraizer bio mu je osobita inspiracija.

Joe Frazier je tako ružan da kad plače, suze se okrenu i počnu teći od njegovog lica.”

“Tako je ružan da bi trebao donirati svoje lice američkom ministarstvu divljine”

Protiv mene su svi uvijek inspirirani, ali Joe Fraizer, on izvlači najbolje iz mene. Reći ću vam, to je zajeban čovjek i neka ga bog blagoslovi,” rekao je nakon legendarnog meča nazvanog “Triler u Manili” iz kojeg je izašao kao pobjednik.

No nakon niza njihovih mečeva napokon je otkrio što zapravo misli o svom ljutitom rivalu.

Rekao sam svašta o njemu vruće glave i nisam trebao to reći. Zvao sam ga imenima kojima ga nisam trebao. Ispričavam se za to, žao mi je. Činio sam to jedino kako bi ispromovirao naše borbe.”

Pročitajte više na index.hr

 


 

Komentari

Komentara


Foto: wikimedia commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close