Vijesti

Led u velebitskim jamama se ubrzano topi

Dvotjedna speleološka ekspedicija Speleološkog odsjeka Velebit iz Zagreba u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit utvrdila je da se razina leda u nekim jamama spustila za čak tri i pol metara u posljednje dvije godine, kaže se u priopćenju Speleološkog odsjeka Planinarskog društva Sveučilišta Velebit i Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza.


“Utvrdili smo bitnu promjenu razine stalnog leda u jamama Sjevernog Velebita. Primjerice, u jami Xantipi utvrdili smo da se razina leda koji se nalazi na dubini od 100 metara i dublje spustila za čak tri i pol metra u zadnje dvije godine”, rekao je sudionik istraživanja Dalibor Paar sa zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Ističe zanimljivost da su instrumentima na površini prošle zime izmjerili temperature od minus 28 Celzijevih stupnjeva na nekim mikrolokacijama te da se unatoč tome led ipak topi u tamošnjim jamama.

Speleologinja Gorana Perić, koja je uz Maju Marinić voditeljica ekspedicije, ističe da su se posebno zahtjevna istraživanja odvijala u jami PT6 na području Premužićevog tornja, u kojoj se na dubini od 200 metara napredovalo dublje u uskom meandru u kojem se pojavljuje jako strujanje zraka, što je znak da iza tjesnaca postoje novi kanali i da se jama nastavlja.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.


 

Komentari

Komentara


Izvor: index.hr | Foto: unsplash.com

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close