AutomotoPrimorsko-goranska županija

KRIŽIŠĆE-ŽUTA LOKVA Šest ponuda stiglo na natječaj za izgradnju obilaznice Novog Vinodolskog

TRI GODINE POSLA

Šest ponuda stiglo je na natječaj Hrvatskih autocesta (HAC) za gradnju gotovo pola milijarde kuna vrijedne obilaznice Novog Vinodolskog, potvrđeno je jučer iz HAC-a i Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, javlja Novi list.


Procijenjena vrijednost projekta izgradnje ove desetak kilometara duge prometnice bila je 495 milijuna kuna, bez PDV-a, odnosno nešto manje od 619 milijuna kuna, s uključenim PDV-om.

Od šest pristiglih ponuda, samo su dvije unutar procijenjene vrijednosti projekta, s tim da je najpovoljniju ponudu za gradnju dala zajednica ponuditelja koju čine slovenski Kolektor CPG i talijanska tvrtka ICM SPA, s cijenom od 593 milijuna kuna, s PDV-om. Drugu financijski najpovoljniju ponudu, u iznosu od 599 milijuna kuna, predala je zajednica ponuditelja koju čine DIV grupa i turski Yapi Merkezi Inaat ve Sanayi A.

Dva puta odgađano

Ostale četiri ponude premašuju procjenu vrijednosti projekta izgradnje ceste koja će najvećim dijelom pratiti trasu buduće autoceste od Križišća do Žute Lokve. Zajednica ponuditelja Strabag AG i GP Krk ponudila je izgradnju po cijeni od 650 milijuna kuna, Kineski China Road and Bridges Corporation (CRBC), tvrtka koja gradi Pelješki most, ponudila je cijenu od 662 milijuna, dok ponuda još jedne kineske tvrtke, China Railway 14TH Bureau group company ltd, iznosi 883 milijuna kuna, a uvjerljivo najskuplju ponudu od 902 milijuna kuna istaknula je turska tvrtka Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S., koja s HŽ Infrastrukturom potpisala ugovor za izvođenje radova na projektu Rekonstrukcija postojećeg i izgradnja drugog kolosijeka željezničke pruge na dionici Križevci – Koprivnica – državna granica vrijednom 2 milijarde i 418 milijuna kuna, bez PDV-a.

Otvaranje ponuda za izgradnju obilaznice do sad je dva puta odgađano, prvi put u studenom, zbog žalbe na natječajnu dokumentaciju kineskog CRBC-a, a drugi put u siječnju ove godine, zbog upita domaće tvrtke Izgradnja Zaprešić.

Obilaznica Novog Vinodolskog najvećim dijelom, na 6,5 km duljine, bit će izgrađena na trasi buduće autoceste A7, između Križišća i Žute Lokve, a ostatak će činiti spojne ceste ukupne duljine 3,3 km na Jadransku magistralu, odnosno Državnu cestu D8.

Obilaznica Novog Vinodolskog gradit će se tri godine od potpisivanja ugovora s odabranim izvođačem, a sama cesta će se poklapati s lijevim kolničkim trakom buduće autoceste. Inače, autocesta Križišće – Žuta Lokva je dio europskog prometnog pravca E-65, odnosno E-61, a osim međunarodnog, ističu iz HAC-a, imat će i veliki regionalni i lokalni značaj, posebno za razvitak Crikveničko-vinodolske rivijere, Senja i Velebitskog primorja pa i otoka Krka, Cresa, Lošinja, Raba i Paga.

Više na Novi list.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: hac.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close