Turizam

Kravat pukovnija svakog vikenda korača ulicama Zagreba

Kad se spuste s Markova trga do Trga bana Jelačića i sve oduševe, to je rezultat svega što rade, od oblikovanja uniforme do čišćenja oružja.


Zapovjednik i dva arkebuzira koji čuvaju stjegonošu čine konjički postroj iza kojeg slijedi pješadija na čelu s još jednim arkebuzirom, dva dočasnika te dva posilna vojnika, šest stražara i bubnjarskim orkestrom. Ukupno 17 vojnika, članova Kravat pukovnije, svakog vikenda ponosno korača ulicama Zagreba te oživljava priču koja je počela prije gotovo 400 godina.

Godine istraživanja

U 17. stoljeću hrvatska je laka konjica sudjelovala u Tridesetogodišnjem ratu. Bez oklopa i s dobrim naoružanjem bili su iznimno pokretni te su zbunjivali protivnike. No, osim što su bili poznati po nekonvencionalnu načinu ratovanja, proslavili su se i modnim dodatkom. Naime, oko vrata su nosili maramu, preteču kravate koju su popularizirali u Europi. U čast njima, 2010. osnovana je počasna postrojba Kravat pukovnija.

“Odajemo počast svima koji su nosili hrvatsku odoru, posebno braniteljima iz Domovinskog rata”, rekao je Željko Matejčić, umirovljeni časnik koji je osmislio cijeli projekt te ga realizirao u suradnji s Academiom Cravaticom specijaliziranom za kravate i Turističkom zajednicom Zagreba.

“Tri godine smo provodili istraživanja u francuskim, austrijskim i hrvatskim muzejima, nakon čega su napravljene replike odora i oružja”, kaže Matejčić te ističe kako je postrojba posebno ponosna na zastavu. Radi se o ručnom radu časnih sestara koje su na jednoj strani izvezle lik Gospe od kamenitih vrata, zaštitnice Pukovnije, a s druge strane grb Zagreba.

Afirmirali se

Kravat pukovnija je dosad imala više od 300 nastupa u Zagrebu. Smjenu straže od Trga Svetog Marka i Kamenitih vrata do Trga bana Jelačića i Katedrale izvodi svakog vikenda u podne, od travnja do listopada te blagdanima. Vojnici se prije straže okupljaju u prostorijama na Dolcu gdje smo ih ovog vikenda posjetili. Tamo se spremaju, oblače odore, brinu za oružja…

“Postoji jasna vojna hijerarhija i svatko zna svoj zadatak. Jako sam zadovoljan radom vojnika te njihovom predanošću”, rekao je Matejčić koji od samog početka vodi postrojbu. Napomenuo je i da je Kravat pukovnija u početku bila anonimna, no s vremenom se afirmirala te postala veoma cijenjena u cijeloj zemlji, pa je tako sudjelovala na nedavnom vojnom mimohodu i na Sinjskoj alci. I turisti su oduševljeni pukovnijom kojoj je cilj okrenuti se Europi i svijetu te tamo promovirati Hrvatsku. Do sada su gostovali na CNN-u i kineskoj televiziji, posjetili su i Šangaj, a planiraju još aktivnosti.


Tekst: večernji hr

Slika: wikimedia commons

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close