ZnanostVijesti

Koronavirus utječe i na točnost vremenskih prognoza

EVO ŠTO SE DOGAĐA

Mnogi su proteklih mjeseci, a osobito zadnjih nekoliko tjedana primijetili da su njihove omiljene mobilne aplikacije za vremenske prognoze postale u najmanju ruku nepouzdane.


Uz prevrtljivo vrijeme ovoga lipnja, koje bi bilo primjerenije recimo svibnju, niste jedini koji su pokisli kada ste krenuli u šetnju ili vožnju biciklom vjerujući aplikaciji da je kiša udaljena satima. Što se zapravo događa?

RTL.hr je o tome već pisao u nekoliko navrata, a riječ je zapravo o posljedici pandemije koronavirusa. Kako je u opširnom članku još krajem ožujka pojasnila meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar, aplikacije se obilato koriste numeričkim modelima za predviđanje vremenske prognoze, a za to im je potrebno strahovito puno podataka o stvarnom, trenutnom stanju atmosfere.

“Zbog toga se, prije nego što počnu proračuni budućeg stanja atmosfere, obavlja proces takozvane asimilacije podataka koji opisuju početno stanje atmosfere. Asimilacija je zapravo “probavljanje” podataka svih vrsta opažanja koja imamo na raspolaganju, a osim prizemnih podataka koji se skupljaju na dobro nam poznatim bijelim meteokućicama, podaci se skupljaju radiosondama, odnosno mjerenjima koja se dobivaju sa sondi koje se s meteoroloških postaja balonima šalju u zrak, satelitima, radarima, a u sve to pribrajaju se i podaci koje sa svojih ruta dostavljaju zrakoplovi”, napisala je Dunja Mazzocco Drvar.

Broj meteoroloških podataka koji se pribavljaju avionskim mjerenjima iznad Europe, primjerice, tijekom ožujka pao je za 65 posto, jer je velika većina aviona prestala letjeti. S ponovnom uspostavom putničkog prometa prognoze će postati pouzdanije. Naime, prošle je godine napravljen niz testnih prognoza bez korištenja avionskih podataka, kako bi se utvrdilo koliki utjecaj na rezultate imaju zemaljski podaci. Najveći utjecaj na prognoze imaju podaci s visina gdje je tlak 250 do 200 hPa, odnosno s visina od 11 do 12 km, što je tipična visina leta većine zrakoplova.

I što je najvažnije, najveći utjecaj je na prognoze za 24 sata unaprijed, ali se velik utjecaj vidi i do sedam dana unaprijed. Više pročitajte u članku kolegice Dunje Mazzocco Drvar, koji možete naći ovdje.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close