Turizam

Koronavirus do sada najviše pogodio turizam i ugostiteljstvo

Anketa HGK pokazala je da dvije trećine (66%) hrvatskih tvrtki već osjeća negativne posljedice situacije s koronavirusom na svom poslovanju, a više od polovine njih (53%) je izjavilo da im je pao promet, piše hr.turizam


Najviše su pogođene putničke agencije i firme koje se bave pružanjem smještaja, pripremom i posluživanjem hrane, a zasad male i srednje tvrtke osjećaju veći negativan utjecaj nego velike kompanije.

Jake i srednje posljedice na trenutno poslovanje imaju putničke agencije (69%), pružanje smještaja, priprema i posluživanje hrane (62%) te prijevoz i skladištenje (51%).

Na pitanje kakve konkretno vrste problema ih muče, najviše tvrtki (30%) je prijavilo poteškoće u sklapanju novih poslova, dovršavanju ugovorenih (29%) i obavljanju postojećih poslova (28%).

Izvor: HGK

Što se očekivanja za budućnost tiče, najpesimističnije su putničke agencije koje očekuju najsnažnije posljedice na dugoročno poslovanje. Čak 92% njih izjavljuje kako očekuju jake i srednje negativne posljedice na dugoročno poslovanje, 62% na kratkoročno.

Slijede tvrtke iz djelatnosti pružanja smještaja pripreme i usluživanja hrane (hoteli, odmarališta, kampovi, ostali smještaj, restorani, caterinzi, kafići) među kojima 76% očekuje dugoročno, a 71% kratkoročno jaki i srednji negativan utjecaj na poslovanje.

U anketi HGK je samo u prva dva dana sudjelovalo više od 1000 tvrtki, a iz HGK pozivaju poduzetnike da i dalje javljaju probleme u poslovanju na za to otvorene stranice Komore.

Prilog:

Rezultate ankete možete možete pogledati na sljedećoj poveznici.

Anketni upitnik – poteškoće u poslovanju zbog koronavirusa možete ispuniti na ovoj povezniciČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close